Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Για μια χούφτα (δισ.) δολάρια!


Επειδή τα δημόσια οικονομικά μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας, μέρα που είναι (παραμονή Πρωτομαγιάς) θεώρησα σκόπιμη μια μικρή σύνοψη με τα ποσά των δισεκατ. ευρώ που κυκλοφορούν στην οικονομική και πολιτική επικαιρότητα, Έχουμε και λέμε:

* Δάνειο μηχανισμού στήριξης: 120 - 135 δισ.ευρώ (3ετές). Άγνωστο εάν τελικά θα χρησιμοποιηθεί το συνολικό ποσό, ή εάν θα λειτουργεί ως "ανοιχτό" δάνειο, για να "τρομάξει" τις αγορές και τους κερδοσκόπους.
* Συνολικοί τόκοι: Για αναλογία 60-40% και επιτόκια 5%-2,5% από ΕΕ και ΔΝΤ αντίστοιχα, είναι (120 δισ. για 3 χρόνια): 10,8 + 3,6 = 14,4 δισ. ευρώ. Από τα 10,8 δισ.ευρώ τόκων των χωρών της ΕΕ, τα 5,4 δισ.ευρώ υπολογίζονται ως "καπέλο" σε σχέση με εκείνα του ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει εκδώσει πρόσφατα 3ετή ομόλογα με επιτόκια από 3,65 έως 4,39%.
* Ετήσιες δανειακές ανάγκες χώρας: 50 δισ.ευρώ
* Ποσό του ΕΣΠΑ μέχρι το 2013: 20,4 δισ.ευρώ (ευρωπαϊκή συμμετοχή)
* Δημόσιο χρέος: 300 δισ.ευρώ
* Έλλειμμα 2009: 30 δισ.ευρώ (14% ΑΕΠ)
* Ιδιωτικές καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες: 368 δισ.ευρώ
* Αξία ακίνητης περιουσίας δημοσίου: 260-300 δισ.ευρώ
* Ανείσπρακτες οφειλές προς το δημόσιο: 30 δισ.ευρώ (μέρος τους πραγματικά εισπράξιμες)
* Μέγεθος παραοικονομίας: 65 δισ.ευρώ
* Υποχρεώσεις ομολόγου το Μάιο: 10 δισ.ευρώ

Το τελευταίο προκάλεσε την πρωτοφανή παγκόσμια κινητοποίηση για τη "σωτηρία" της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση λήψης νέων σκληρών μέτρων. Μήπως αντί να κοπούν οι 2 μισθοί, το κράτος να πληρώσει με 30ετή ομόλογα;

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Από το opengov στην επιλογή μεταξύ... Συμπληγάδων και Σκύλας & Χάρυβδης!



Αμέσως μετά τις εκλογές, ο (προφήτης) Μίμης Ανδρουλάκης έλεγε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι Κυβέρνηση Έκτακτης Ανάγκης, η οποία θα αντιμετωπίσει έναν επερχόμενο πόλεμο. Τότε, βέβαια, ακόμα ακούγαμε για υλοποίηση μέχρι κεραίας των προεκλογικών δεσμεύσεων, δηλ. για αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού (τότε νομίζαμε ότι πληθωρισμός θα είναι 1% και λέγαμε "σιγά τις αυξήσεις!"), διαφάνεια, ανοιχτή διακυβέρνηση, δημόσια διαβούλευση, νέο πολιτικό πολιτισμό κ.λπ κ.λπ. Έλεγε λοιπόν, ότι καλά όλα αυτά, μόνο να γίνουν γρήγορα, όχι σήμερα ή αύριο, αλλά χθες, χωρίς καθυστερήσεις.
Οι καταιγιστικές, λοιπόν, εξελίξεις, τον δικαίωσαν, αφού μέσα σε λίγες ώρες σήμερα είχαμε την (συνηθισμένη) αύξηση του spread σε νέο ιστορικό ρεκόρ, τη μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου και την απότομη υποβάθμιση από γνωστό Οίκο. Δυστυχώς, τον καιρό του πολέμου, η εξαντλητική διαβούλευση και οι πολλές συζητήσεις ισοδυναμούν στην πράξη με αδράνεια. Καλή η συλλογικότητα, καταπληκτική η διαφάνεια και η δημοσίευση στο Διαδίκτυο αποφάσεων, σχεδίων νόμων κ.λπ, πρωτοφανής η ενεργοποίηση των πολιτικών αντανακλαστικών των ελλήνων πολιτών, έπειτα από χρόνια αδιαφορίας για τα κοινά, αλλά μακάρι αυτά να γινόντουσαν σε περισσότερο ανέμελες εποχές. Όταν η τρόικα το επιτρέψει, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πυροβολήσει πιο γρήγορα και από τη σκιά του, χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Το χαρτογραφημένο ταξίδι προς την Ιθάκη δείχνει ότι, αφού τα καταφέρουμε με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη (δηλ. με τις διαπραγματεύσεις, κάθε συνειρμός για τη Σκύλλα δεκτός), στις 19 Μαϊου θα περάσουμε άνετα μέσα από τις Συμπληγάδες των δανειστών μας.
Επειδή όμως πολλοί στοιχηματίζουν ότι μέχρι τότε δεν θα τα καταφέρουμε, ας δοθεί ένα χειροπιαστό μήνυμα ότι η κρατική μηχανή λειτουργεί κανονικά, ότι δεν περιμένει και αυτή να δει εάν τελικά το Κράτος θα χρεοκοπήσει ή όχι. Για παράδειγμα, αν και τα 20,4 δισ.ευρώ που δικαιούμαστε συνολικά από το ΕΣΠΑ φαντάζουν πλέον λίγα, συγκριτικά με τις τεράστιες υποχρεώσεις του Κράτους, ας ανοίξουν άμεσα νέα προγράμματα, ας γίνουν προδημοσιεύσεις, ας τρέξει κάτι έστω και τώρα, για να δείξουμε ότι πλέον δεν χάνουμε ούτε λεπτό.


ΥΓ. Ως απάντηση σε όσους αμφιβάλλουν ότι καταγόμαστε από τον Οδυσσέα (και τον Λούκυ Λουκ!)

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Αν κάποτε στα βρόχια του πιαστείς...


Αν οι κερδοσκόποι ήταν δράκος, θα τους είχε κατατροπώσει ο Γιώργος, αλλά δυστυχώς αποδεικνύονται εκνευριστικά επίμονοι και ανυπόμονοι...
Είχαμε γράψει για το περίφημο πιστόλι, ότι μπορεί να αποδειχθεί μέσο αυτοχειρίας. Τώρα θα παρατηρήσουμε για το δίχτυ "ασφαλείας", όπως παρομοιάζεται ο διαβόητος Μηχανισμός Στήριξης, πως παίζει ταυτόχρονα το ρόλο του διχτυού, που μπλέκεσαι και από όπου κανείς δεν θα μπορέσει να σε βγάλει ... ("μονάχος βρες την άκρη της κλωστής / κι αν είσαι τυχερός ξεκινά πάλι", συνεχίζουν οι στίχοι του γνωστού τραγουδιού).
Με το spread να ξεπερνάει και τις 600 μονάδες, σιγά-σιγά άρχισε να χάνεται το ενδιαφέρον στο σήριαλ, όπως άλλωστε κανείς ξένος πια δεν ενδιαφέρεται αν το έλλειμμα της χώρας θα είναι 12,7 ή 13,6 ή πάνω από 14%.... Και στις δύο περιπτώσεις είναι υπερβολικά πολύ, για να ασχολείται κανείς σοβαρά μαζί τους, πλην εκείνων των οποίων είναι δουλειά τους, με συστηματική προσπάθεια και εργασία να τα καταπολεμήσουν και να τα επαναφέρουν σε φυσιολογικά επίπεδα, συν τω χρόνω. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η αύξηση του ελλείμματος οφείλεται κατά ένα μέρος στην αναθεώρηση (προς τα κάτω) του ΑΕΠ του 2009. Με αφορμή αυτό, μού ήρθε στο μυαλό το γεγονός ότι ο Αλογοσκούφης με την ΕΣΥΕ αύξησαν το ΑΕΠ κατά 25% πριν από μερικά χρόνια. Βασικά, ήθελαν να το αυξήσουν περισσότερο, αλλά δεν τους άφησαν από τη Eurostat (μα γιατί άραγε;). Ήταν και αυτή μια κάποια λύσις για την εμφάνιση χαμηλού ελλείμματος και χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ. Τίθεται όμως το ερώτημα: Εάν το ΑΕΠ δεν είχε αναθεωρηθεί προς τα πάνω από την προηγούμενη Κυβέρνηση, για πόσο έλλειμμα (και χρέος) θα μιλούσαμε σήμερα;

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Η Νίνα, η αγελάδα του Μαέβιους και ο Κουρασμένος

Ένας από τους αγαπημένους μου αρθρογράφους τα Σάββατα είναι ο Γ. Παπαχρήστου των "ΝΕΩΝ" (έγραφε χθες για τους Δου-Νου-Του-τολόγους)- ωστόσο, την αφορμή μού έδωσε το άρθρο του Σ.Τζανάκη για την "employee of the year, by far πιο αποδοτικιά" κατσίκα, τη Νίνα, την οποία στο τέλος τη σουβλίζουμε και την τρώμε! Πράγματι, τα statistics έδειχναν ότι η Νίνα δίνει περισσότερα, αλλά πλέον ζητάει και λιγότερα. Όπως και τα greek statistics έδειχναν ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση ζητούσε λιγότερα (βλ. κατάρρευση δημοσίων εσόδων από φόρους κ.λπ), αλλά έδινε και περισσότερα (βλ. τριχίλιαρα, αμοιβές golden boys, κάτι χιλιάδες Επιτροπές κ.λπ), με αποτέλεσμα στο τέλος να την...σουβλίσουν!. Άρα συμπεραίνω, ότι και η κατσίκα, μάλλον στα κρυφά από την Παναγούλα (την αφεντικίνα της), πήγαινε και ρήμαζε στα κρυφά επί 5,5 χρόνια τα πουρναροτόπια πάνω από το χωριό, κι όταν ξαφνικά έπιασε μεγάλη νεροποντή (η οικονομική κρίση), το νερό παρέσυρε τα πάντα και έπνιξε τους κατοίκους του χωριού...
Αλήθεια, θυμάστε τη "μοναξιά της αγελάδας", το διάσημο έργο του Μαέβιους Παχατουρίδη (ΑΜΑΝ/Καλυβάτσης); Ο πίνακας απεικόνιζε ένα λευκό τοπίο, όπου η αγελάδα, αφού κόρεσε την πείνα της, "έσπασε και έφυγε", πήγε σε άλλο λιβάδι... Ο δε "πίνακας" δημιουργήθηκε κατόπιν "ώριμης σκέψης, και σκληρής δουλειάς". Σαν τη σκληρή δουλειά που έπεσε τα προηγούμενα χρόνια, που έχει σαν ψυχολογική παρενέργεια, όταν τον τελευταίο καιρό εργάζομαι πυρετωδώς, προσπαθώντας να προλάβω προθεσμίες, όπως και πολλοί άλλοι συνάνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα ή στο ελεύθερο επάγγελμα, να ντρέπομαι και να σκεφτώ ακόμα ότι είμαι κουρασμένος, αφού μου έρχονται στο μυαλό τα απίθανα άρθρα του fimotro για τον Κουρασμένο και την παρέα του... Η δε ντροπή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όποτε ακούω σήμερα για υπουργικά συμβούλια και συνεδριάσεις τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές: πρόκειται για την άλλη κατσίκα, η οποία σήμερα ζητάει περισσότερα και δίνει λιγότερα. Στους δε συντρόφους που υποστηρίζουν ότι οι δύο κατσίκες είναι ίδιες, θα συνομολογήσω: "ίδιες, επειδή κάνουν και οι δύο μπεεε!";
Και κλείνω με μια πρώιμη σκέψη: μήπως θα ήταν προτιμότερο η Κυβέρνηση να επιβάλλει, αντί για χρηματικές περικοπές στο Δημόσιο Τομέα, υποχρεωτική επιπλέον εργασία 1 ώρας καθημερινά (αύξηση κατά 14% του χρόνου εργασίας), ως έκτακτο μέτρο, το οποίο, εννοείται, θα αποσυρθεί με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων (ως κίνητρο); Εξάλλου η εργασία πέραν του 8ώρου είναι κάτι παγιωμένο (κακώς, αλλά ανάγκα και θεοί πείθονται) στον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επιχείρησις .... γης μαδιάμ!


14.4.10
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ ΓΗΣ... ΜΑΔΙΑΜ!

Γράφει ο Δ. Παλάσκας
δρ Δασολόγος


Αγαπητό fimotro,
μετά και το σημερινό επιτυχές (;) τεστ δανεισμού στο προνομιακό επιτόκιο του 4,55-4,85% (η οποία επιτυχία άλειψε (=spread) με βούτυρο το ψωμί των κακών κερδοσκόπων (370 μ.β.), σκέφτεται κανείς ότι το κοκτέιλ έλλειμμα + ύφεση + υψηλός πληθωρισμός + δημόσιο χρέος + spread μοιάζει με το κοκτέιλ που έφτιαξε ο φαλακρός πράκτωρ Θ. Β. στην αρχή της ταινίας "Επιχείρησις γης μαδιάμ", όταν φώναξε... το απίθανο "ΠΙΑΣΤΕ ΤΙΣ ΓΩΝΙΕΣ"! Κάθε παραλληλισμός του ύφους του φαλακρού πράκτορα με πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα είναι καθαρά συμπτωματική, αν όχι προφητική.
Από την τρέχουσα επικαιρότητα της Οικονομίας, την οποία λόγο τρομοκρατικού περιεχομένου θα πρέπει μάλλον να την παρουσιάζουν οι συντάκτες της Αντιτρομοκρατικής παρά οι οικονομικοί συντάκτες, αφού τους τελευταίους μήνες η Οικονομία τρομοκρατεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, προκύπτει το παρακάτω ζήτημα:
Είναι δόκιμος ο όρος "οικονομική βοήθεια" η εξασφάλιση διμερών δανείων με 5,01% (πώς και δεν το εμφανίσανε σε 4,99% για ψυχολογικούς λόγους); Μάλλον για μια καλή επένδυση εκ μέρους των δανειστών μου μοιάζει, αφού οικονομική βοήθεια θα ήταν η δωρεά χρηματικών ποσών, η διαγραφή χρεών κ.λπ., όπως έγινε στην Αϊτή, μετά τον πρόσφατο σεισμό.
Επίσης, από σημερινές δηλώσεις, σημειώνω δύο τινά:
1) Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να φύγει το γρηγορότερο δυνατόν (κατά τον Αλαβάνο), επειδή είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Πράγματι, μια προκήρυξη εκλογών, ή μια επανάσταση, θα ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο, ειδικά για την Οικονομία... Πώς τη λένε εκείνη τη χώρα, Κιργιστάν;;;
2) Από τα 300 δισ.ευρώ του χρέους, το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για τα 287, αφού η ΝΔ αύξησε το πρωτογενές έλλειμμα μόνο κατά 3+7 δισ.ευρώ. Αυτό το ωραίο ακούστηκε στη Βουλή. Τελικά, μάλλον οι μιγαδικοί αριθμοί (αυτοί δηλ. που περιέχουν και τη φανταστική μονάδα i) φτιάχτηκαν από ανθρώπους που βαρούσαν μύγες
Και κλείνω με μια τελευταία απορία:
Όταν μας κυβερνήσουν τα δίδυμα, το χρέος πόσο θα είναι; ΄

Πηγή: fimotro