Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ Ειδικός Γραμματέας Δασών!


Με μεγάλη χαρά θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τους αναγνώστες, ιδίως της Κ.Μακεδονίας, ότι φέτος θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι, αφού η τύχη τούς δουλεύει κανονικά: σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας κατανεμήθηκε το ιλιγγιώδες ποσό των 800.000 ευρώ για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και την προστασία των δασών. Επειδή το ποσό είναι, φυσικά, μεγάλο, παρακρατήθηκε το 30% (λόγω ΠΣΑ), οπότε και πάλι κατανεμήθηκε το σεβαστό ποσό των 550.000 ευρώ.

Μη διανοηθεί κανείς να πει ότι δεν είναι πολλά τα λεφτά, Άρη. Τα Δασαρχεία παίρνουν από 4.000 ευρώ (Νάουσας) μέχρι 50.000 ευρώ (Αρναίας, συμπεριλ. και το Άγιο Όρος. Η Κρίση μαστίζει και τις Μονές). Οι πολύπαθες στο παρελθόν περιοχές της Θεσ/νίκης και της Κασσάνδρας Χαλκιδικής παίρνουν από 35.000 ευρώ και 25.000 ευρώ αντίστοιχα. Με τα ποσά αυτά νομίζω ότι ο Σκρουτζ Μακ Ντακ θα μπορούσε άνετα να γίνει Ειδικός Γραμματέας Δασών!

Σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία της Δ/νσης Δασών Καστοριάς, το κόστος συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου ανέρχεται σε 470 ευρώ/χλμ. Βέβαια, αν τα χρήματα φτάνουν για καύσιμα και εφόσον οι δρόμοι είναι σε καλή κατάσταση μπορεί να γίνει ένα απλό "πέρασμα" με ένα γκρέιντερ, ενώ από την άλλη η βελτίωση - συντήρηση των δασικών δρόμων για να περνούν με ασφάλεια και άνεση τα πυροσβεστικά μπορεί να φθάσει τα 1000 ευρώ/χλμ. Αφήνουμε, λοιπόν, τους περαιτέρω υπολογισμούς στους αναγνώστες μας. Δυστυχώς δεν έχω ερευνήσει ακόμα εάν στα Δασαρχεία έχουν μολύβια και ξύστρες, και ελπίζω να έχουν αποθέματα, ή να χρησιμοποιούνται Ι.Χ. μολύβια, γιατί απ' όσο ξέρω στο ΙΚΑ κοστίσανε 15,5 εκατ. ευρώ.

Δεν θέλω πάντως να αγχώσω κανέναν ούτε να καταστροφολογήσω: φέτος θα έχουμε επάρκεια πτητικών πυροσβεστικών μέσων και μάλιστα σε προσιτές (σχετικά με πέρσι) τιμές: 3,2 εκατ.ευρώ αντί 4,4 εκ.ευρώ το 2009 για κάθε μισθωμένο ελικόπτερο. Συνολικά 19 εκατ. ευρώ για μισθωμένα πυροσβεστικά ελικόπτερα αντί για 31,7 εκ.ευρώ πέρσι. Μην απορήσει κανείς λοιπόν εάν ακουστεί ξανά το κλασικό "δεν υπάρχουν δρόμοι για τα πυροσβεστικά" και "δεν ήρθαν έγκαιρα τα αεροπλάνα"...

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Πονάει χέρι ... κόψει κεφάλι!


H φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων μπορεί να παρουσιαστεί είτε ως παταγώδης αποτυχία, είτε ως επιτυχία, ανάλογα με το τι κλίμα καλλιεργείται εκ των προτέρων. Πέρσι, ενώ όλοι οι (οικονομικοί) δείκτες καταποντίζονταν μεσούσης της οικονομικής κρίσης, υπό την δίνη των σκανδάλων και με κλειστή τη Βουλή από το Μάιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας προέβλεπαν ένα μικρό οικονομικό θαύμα: έλλειμμα στο τέλος του 2009 περίπου 3%! Και φυσικά αυτά τα έχαφταν και οι χαϊβανοι των Βρυξελλών... Ήταν τέτοια η διάψευση που όχι μόνο γελάσαν και τα τσιμέντα, αλλά τελικά κλάψανε και μανούλες! Σαν να λέμε ότι θα νικήσουμε την Αργεντινή με 4-0 (για να έχουμε και ασφαλή διαφορά τερμάτων) και στη συνέχεια Βραζιλία, Γερμανία και όποιον η κακιά του μοίρα ρίξει στο διάβα μας. Ενώ φέτος λάβαμε εξαρχής τα μέτρα μας: Προβλέψαμε μαύρα μαντάτα και μεγάλη ύφεση (4%), πήραμε και υπερβολικά μέτρα για να 'μαστε σίγουροι ότι κατιτίς θα αποδώσει, ώστε να χαίρονται και οι ξένοι ότι τα πάμε καλύτερα από τις (αρνητικές) προβλέψεις. Στην ίδια λογική εξάλλου εντάσσεται και το σύστημα της αναμπουμπούλας, δηλ. των διαρροών για σκληρά μέτρα που μετά από διαπράγματευση... μαλακώνουν και αυτό εμφανίζεται ως επιτυχία.
Μετά τις διαπιστώσεις, έρχονται και τα αναπάντητα ερωτηματικά: γιατί αφού το πρόβλημα στο ασφαλιστικό αποδεικνύεται ότι είναι η ρεμούλα και η ασυδοσία στα Ταμεία (από δομημένα ομόλογα, μέχρι εξωφρενικές υπερτιμολογήσεις και απευθείας αναθέσεις), έμεις πάμε να το λύσουμε μειώνοντας τις συντάξεις. Λες και θα σταματήσουν τα αρπακτικά στην υγεία να πίνουν (το αίμα των ασφαλισμένων) στην "υγειά" (κυριολεκτικά) των κορόιδων! Και γιατί ενώ το πρόβλημα είναι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, εμείς αυξάνουμε τα χρόνια εργασίας στις όψιμες για να ανέβει ο μέσος όρος. Κατά την ίδια λογική αντιμετωπίζουμε την ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγή με αύξηση των εισφορών, τη φοροδιαφυγή με αύξηση της φορολογίας, την ύφεση με αντιαναπτυξιακά μέτρα, τον πληθωρισμό με αύξηση των έμμεσων φόρων, την ανεργία με διευκόλυνση των απολύσεων, την ανταγωνιστικότητα με κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού και το σπασμένο χέρι με αποκεφαλισμό. Ναι δεν λέω, του αποκεφαλισμένου το χέρι πια δεν πονά... Την ίδια συνταγή συνιστώ και σε όσους έχουν πονοκέφαλο από τις βουβουζέλες (η αλήθεια είναι ότι με τη χθεσινή νίκη ηχούσαν πιο όμορφα στα αυτιά μου!).
Τέλος, εάν η Πολιτεία ευελπιστεί στο να γεμίσει τα ταμεία της και μέσω του τζόγου, προτείνουμε να βάλει και τα δημοσιονομικά της χώρας στο Πάμε Στοίχημα. Σε όποιον πέσει μέσα στις προβλέψεις του, μπορεί να του κάνει ένα μεγάλο δώρο (π.χ. γεύμα με τον Αντιπρόεδρο, που λέει και ωραίες ιστορίες!). Εγώ δίνω από σήμερα τις προβλέψεις μου: ΑΕΠ -3%, έλλειμμα -8%, πληθωρισμός 4%, ανεργία 13%.

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Πολίτικη Κουζίνα


Σήμερα θα σας σερβίρουμε κύριο πιάτο ΑΕΠ και σαλάτα ελλείμματος με ολίγη από τιμάριθμο. Λέμε να βάλουμε λίγη πλάτη στο ΥΠ.ΟΙΚ, μπας και καταπιαστούν τον τρέχοντα μήνα του θεριστή με πιο παραγωγικά πράγματα, πλην του θερισμού των εισοδημάτων του μπαϊλντισμένου από τις Εξεταστικές κοσμάκη.
Σήμερα μας τα πρόλαβε τα μαντάτα η Τράπεζα της Ελλάδας (ταμειακό έλλειμμα πενταμήνου μείωση 34%), και αύριο - μεθαύριο το ΓΛΚ θα βγάλει ελαφρώς διαφοροποιημένα στοιχεία, συνήθως προς το καλύτερο (θυμίζουμε: ετήσιος στόχος ΠΣΑ -35,1%). Σημειώνουμε εδώ δύο ενθαρρυντικά στοιχεία: Το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 285 εκ.ευρώ και τη μείωση των τόκων κατά 7,1% (415 εκ.ευρώ).
Επειδή όμως η Ημέρα της Κρίσης θέλει το έλλειμμα αυτό να είναι σε σχέση με το ΑΕΠ, ας ρίξουμε μια πρέζα στο σημερινό μας έδεσμα/άρθρο από τα καλούδια της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Η μείωση, λέει, του ΑΕΠ στο 1ο τρίμηνο είναι 2,5%. Η μείωση αυτή αναφέρεται σε εποχικά προσαρμοσμένες σταθερές τιμές έτους 2000. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης όμως οφείλεται στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αφού σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ εμφανίζει αύξηση κατά 0,6%, όσο αυξήθηκε μεταξύ των πρώτων τριμήνων 2009/2008, με μικρότερες πληθωριστικές πιέσεις. Επίσης, σε σταθερές τιμές, η "βελόνα" της ύφεσης φαίνεται να έχει κολλήσει στο -2,5% ήδη από το 3ο τρίμηνο του 2009, με τη διαφορά ότι το 2ο εξάμηνο του 2009 στην πραγματικότητα η ύφεση ήταν μεγαλύτερη, δεδομένου ότι είχαμε συνθήκες χαμηλού πληθωρισμού.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό που το Μάιο έπιασε το 5,4%, αυτό οφείλεται (πέρα από τις απίθανες αυξήσεις καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, διόδια κ.λπ κ.λπ) και στο γεγονός ότι τον περασμένο Μάιο ο πληθωρισμός "έτρεχε" μόλις με 0,5%! Προκύπτουν λοιπόν βάσιμες υποψίες μήπως η... Πολίτικη Κουζίνα της ΕΣΥΕ (υπό την απελθούσα ηγεσία - στο καλό και να μας γράφει!) μαγείρεψε λιγάκι και τον πληθωρισμό, εκτός από το έλλειμμα και το ΑΕΠ. Γιατί, με τον χαμηλό πληθωρισμό 1,2% σε ετήσια βάση το 2009 συγκρατήθηκε κάπως η ύφεση στο -2% και το έλλειμμα στο -13,7%. Με μεγαλύτερο πληθωρισμό το 2009, τα μεγέθη αυτά θα ήταν ακόμα δυσμενέστερα. Αξιοπερίεργο είναι δε ότι ο μέσος πληθωρισμός της επίμαχης περιόδου Μαίου-Σεπτεμβρίου 2009 ήταν μόλις 0,6% (επίμαχη λόγω πιθανόν παραποίησης των στατιστικών στοιχείων, όπως γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση). Τυχαίο; Δεν νομίζω!
Τέλος, από τα σημερινά στοιχεία προκύπτει ότι:

  • Για να πιάσουμε μέσο όρο ύφεσης 4% θα πρέπει αυτή να αυξάνει κατά μία μονάδα σε κάθε τρίμηνο, να φτάσει δηλ. το -5,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 (μάλλον απίθανο γιατί στο 4ο τρίμηνο του 2008 ήδη είχαμε -2,5%, όπως είπαμε)
  • Η Κυβέρνηση θα πρέπει να ξανασκεφτεί την αύξηση του ΦΠΑ σε 23% από 1/7, μήπως και τιθασευτεί ο πληθωρισμός, στον οποίο οφείλεται κυρίως η ύφεση.
  • Αν μειώσει λιγάκι και κανά ΕΦΚ, δεν μας χαλάει καθόλου. Ας μην ξεχνάμε ότι αν δεν καπνίζουμε, δεν πίνουμε και δεν οδηγούμε, θα ζούμε περισσότερο και τότε είναι που δεν θα πεθάνουμε ποτέ, κουφάλες νεκροθάφτες!

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Ημέρα Περιβάλλοντος 2010: Κανείς δεν περισσεύει!


Να αποδώσουμε τα της τρόικας τη τρόικα και τα του περιβάλλοντος τω περιβάλλοντι!
Στη μάχη κατά των κερδοσκόπων (και κατά του κακού μας εαυτού) και υπέρ της ανεξαρτησίας από το Μνημόνιο, ας πάρουμε μαθήματα από το Περιβάλλον και την φύση: κανείς και τίποτε δεν περισσεύει! Τα δασικά οικοσυστήματα που έχουν φτάσει στο ανώτερο στάδιο εξέλιξης (και σταθερότητας απέναντι σε εξωτερικές και εσωτερικές απειλές) αξιοποιούν στο έπακρο όλους τους διαθέσιμους πόρους.
Για παράδειγμα, η ηλιακή ενέργεια. Τα εξελιγμένα δασικά οικοσυστήματα αποτελούνται από πολλούς ορόφους φυτών ώστε να γίνεται πλήρης εκμετάλλευση του φωτός και από φυτά που χρειάζονται το φως, αλλά και από αυτά που ζουν σχεδόν στο σκοτάδι. Το ίδιο ισχύει για το νερό, τα θρεπτικά στοιχεία κ.λπ. Και όλοι οι οργανισμοί, από τον μικρότερο, μέχρι και το μεγαλύτερο, κάνουν κάτι χρήσιμο στη δασο-βιοκοινότητα.
Και η ανθρώπινη κοινωνία είναι ένας είδος οικοσυστήματος (κάποιος δόγης είχε πει θαρρώ και για "οικοσύστημα Μαξίμου"!). Έχουμε ήδη ξαναγράψει ότι κανένας πόρος δεν πρέπει να μένει αναξιοποίητος. Ούτε ο χρόνος (σήμερα σβήνουμε και 8 μηνών κεράκια κυβέρνησης), ούτε ο φυσικός πλούτος και οι υποδομές, ούτε οι άνθρωποι. Ειδικά για το τελευταίο, είναι εγκληματικό και απαράδεκτο να επιβάλονται τα μύρια όσα δεινά και μέτρα για να πέσει το έλλειμμα και το χρέος, και να μη δίνουμε σημασία, να μην επιβάλλουμε καμία ρήτρα, κανένα πλαφόν για την ανεργία. Μπορεί κοινωνία και οικονομία να ορθοποδήσει με μισθούς πείνας και 15-20% ανέργους; Λέμε για αναλογιστικές μελέτες και ποσοστά αναπλήρωσης (στηριζόμενοι σε υπολογισμούς για σχέσεις αναλογίας εργαζόμενων και συνταξιούχων και προσδόκιμου ζωής), αλλά κανείς δεν μας λέει αυτές οι στρατιές ανέργων τι θα απογίνουν και πόσοι άνεργοι μπορούν να συντηρούνται από τους υπόλοιπους ή το Κράτος...
Ας πιάσουμε τώρα τους φυσικούς πόρους και τις υποδομές. Έχουμε ξαναγράψει ότι είναι εγκληματικό να υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι, όπως περισσότερο από το 50% των ελληνικών δασών. Μετά από 8 μήνες, η Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος και η Ειδική Γραμματεία Δασών έμειναν στο "θα"...
Για να σταματήσω την γκρίνια, μέρα που είναι, απλά παραπέμπω στο Κεφάλαιο "Πολιτικές και οικονομικά εργαλεία για τη μετάβαση στο πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο", στη σελ. 11 του κειμένου "Πράσινη Ανάπτυξη: Μάρτιος 2009 / Περίληψη Κειμένου Διαλόγου" του ΠΑΣΟΚ:
"Πράσινοι εθνικοί λογαριασμοί: Πρώτος στόχος (!), η αποτύπωση του φυσικού πλούτου της χώρας μας στο σύνολό του ανά κατηγορία και γεωγραφική περιοχή στους λεγόμενους πράσινους λογαριασμούς συμπληρώνοντας τους παραδοσιακούς οικονομικούς δείκτες μέτρησης της ευημερίας της χώρας."
Επειδή η χώρα μας είναι ικανή για το χειρότερο (βλ. φλερτ με τη χρεωκοπία), αλλά και για το καλύτερο, ας πρωτοτυπήσουμε πανευρωπαϊκά και ας εκμεταλλευτούμε το περιβάλλον, το φυσικό μας πλούτο και τη βιοποικιλότητα καταρτίζοντας πράσινους εθνικούς λογαριασμούς. Εκτός από το "μαύρο" ΑΕΠ (παραοικονομία) που μας κάνει ρεζίλι, υπάρχει και το πράσινο, που μας κάνει περήφανους! Έτσι ας γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2011!...

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ο Κλουζώ στο τέλος τα καταφέρνει!


Ήταν μην τη ματιάξουμε την Επιτροπή, ότι βγάζει τα λεφτά της, και το γύρισε στο πίκι-πίκι-ραμ! Είναι τόσο αντικειμενική και αμερόληπτη, όσο οι οπαδοί των ομάδων σε ματς Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού. Μήπως για κάθε συνεδρίαση με ένταση και αντιπαραθέσεις, να κόβεται η αποζημίωση των μελών της, κατά την πατέντα του ΥΠΠΟ;
Από γλωσσολογικής άποψης τώρα, εκτιμώ ότι ο "cabinet man" μπορεί και να σημαίνει τον άνθρωπο του καμπινέ... Αν πρόκειται όμως πράγματι για μαραγκό, γεννάται και το ερώτημα εάν αυτός έκοψε .... απόδειξη για τα χρήματα που πληρώθηκε! Και επειδή η υπόθεση θυμίζει ολίγον από Κλουζώ, θα έχει επιστημονικό ενδιαφέρον επιπέδου "Πυλών Ανεξήγητου" εάν πράγματι βρεθεί ροή μαύρου πολιτικού χρήματος στην εν λόγω περίπτωση. Μην ξεχνάμε ότι και ο Κλουζώ από γκάφες εξιχνίαζε τις υποθέσεις του! (Στη φωτογραφία, ο αρχι-επιθεωρητής εξετάζει τη γνησιότητα του επίμαχου email).
Μ' αυτά και μ' αυτά, με ανανεωμένο ενδιαφέρον αναμένεται και η λειτουργία της Εξεταστικής για την Οικονομία το καλοκαίρι: δωρεάν συναρπαστικά αναγνώσματα για να γελάει ο κάθε πικραμένος στις ελεύθερες πλαζ της Αττικής!
ΥΓ: Οι μεταφραστές του ΥΠΕΞ με ποια διαδικασία προσλήφθηκαν;