Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Οι άθλοι του Ηρακλή (Πουαρώ)!...

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την εκτόξευση του δημόσιου χρέους κατά το πρώτο τρίμηνο 2011 θα πρέπει να επισημανθούν τα παρακάτω:
α) Η πραγματική μεταβολή του δημόσιου χρέους στο τρίμηνο σε τρέχουσες τιμές είναι περίπου 8 δισ. (ή 2,4%) αντί 14,2 δισ. (4,2%) που αναφέρθηκε, λόγω των αυξημένων ταμειακών διαθεσίμων από 7,2 σε 13,4 δισ.ευρώ. Σε σταθερές τιμές (δηλ. λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό), η αύξηση είναι μόλις 0,68%.
β) Το πραγματικό δημόσιο χρέος (αφαιρουμένων των ταμειακών διαθεσίμων, ήτοι 341,1 δισ.) εκτιμάται στο 149,8% του ΑΕΠ, ελάχιστα χαμηλότερα από το όριο βιωσιμότητας, εάν αθροίσουμε το ΑΕΠ των τελευταίων 4 διαθέσιμων τριμήνων (2ο τρίμ. 2010 έως και 1ο τρίμ. 2011, βλ. σχετική ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ 13/5/2011)
γ) Σε ένα χρόνο η αύξηση ήταν 37,9 δισ. ευρώ, όσο και κατά το "σωτήριο" έτος 2009. Δυστυχώς, το χρέος δεν αβγατίζει μόνο από το έλλειμμα της περασμένης χρονιάς (20,6 δισ.), αλλά και από ενσωμάτωση παλαιότερων αφανών χρεών, από την εξόφληση χρεών νοσοκομείων, καθώς και από την άσπρη τρύπα φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που και αυτή, βεβαίως, έγινε μαύρη και καταπίνει εκατ.ευρώ.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα μυθικό τέρας βγαλμένο από την ελληνική μυθολογία, μια Λερναία Ύδρα, που δικαιολογημένα τρομάζει τους εταίρους μας και στέλνει τα σπρεντ πάνω από τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ. Και όμως! Υπάρχει ένας ημίθεος, ένας Ηρακλής, που δεν μας γέμιζε το μάτι (που λέει ο λόγος), και έρχεται να μας σώσει! Αφού σαν Κέρβερος επιβλέπει την τήρηση του ΠΣΑ, αφού τα έβαλε με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες της αντιεξουσιαστικής αριστεράς, αφού ανέλαβε να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία (βλέπε κέντρο Αθήνας), αφού έφαγε και τον κάπρο του Ερυμάνθου (άσχετο, αλλά μου θυμίζει λίγο από Οβελίξ), τώρα πάει να εντοπίσει, ως άλλος Ηρακλής Πουαρώ, και να μας φέρει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων από την Ελβετία! Εν τω μεταξύ, η Λερναία Ύδρα περιμένει με αγωνία να καταβροχθίσει την 5η δόση της τρόικας...

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Και ο...ΠΙλάτος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο!...

Με την ανατροπή και ελαστικοποίηση της μισθωτής εργασίας και τη συρρίκνωση του τζίρου των εμπόρων και των επιτηδευματιών γενικότερα, το μέτρημα των εκατοντάδων αποδείξεων ήταν ένα ωραίο οικογενειακό χόμπι, λόγω αυξημένου ελεύθερου χρόνου. Και επειδή η μνήμη στην εποχή της πληροφορίας είναι εφήμερη, ποιος δεν ξαναθυμήθηκε, σκαλίζοντας τις αποδείξεις, τα μπαράκια που πήγε, τις καφετέριες, τα σούπερ μάρκετ, τα μαγαζιά ρούχων και ένα σωρό άλλες αγορές στην πόλη που μένει, σε κάποια εξόρμηση ή στις διακοπές του;
Έπεσαν καταπάνω τις τελευταίες μέρες οι οικονομικοί συντάκτες να πούνε για γκάφα και για κατάρρευση των δημοσίων εσόδων, πανικοβλήθηκαν και οι σύμβουλοι στο Υπ.Οικονομικών, θορυβήθηκε και η τρόικα, και φτάνουν τώρα να λένε να μειωθεί ή και να καταργηθεί το αφορολόγητο, ξεχνώντας ότι η φορολογική πολιτική θα πρέπει να χαρακτηρίζεται κυρίως από συνέπεια και σταθερότητα, ώστε να πετυχαίνεται και η ειλικρίνεια από τον φορολογούμενο. Για να μην αναφέρω το πάγιο αίτημα, εδώ και πολλά χρόνια, το αφορολόγητο να είναι τιμαριθμοποιημένο. Τώρα, βέβαια, με πληθωρισμό στο 4% και ύφεση στο -4%, θα μπορούσε αυτό κατ'εξαίρεση να ανασταλεί. Άντε, και να μειωθεί στα 10.500 ευρώ, εκεί που ήταν πριν μερικά χρόνια, αφού και η εσωτερική υποτίμηση έχει στείλει τις αποδοχές σε ανάλογο επίπεδο.
Και σχετικά με τον θόρυβο για την αναλογία των χρεωστικών και πιστωτικών δηλώσεων, να πούμε ότι στην πλειονότητα των φορολογούμενων (πλην χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων), ο φόρος εισοδήματος έχει ήδη παρακρατηθεί από πέρυσι. Πρακτικά, η πλειονότητα των υπόλοιπων μισθωτών και συνταξιούχων δικαιούται επιστροφής, εάν π.χ. πληρώνει ενοίκιο ή φροντιστήρια ή στεγαστικούς τόκους, καθώς και η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, εάν έχουν καθαρά έσοδα περίπου κάτω από 25.000 ευρώ, αφού η παρακράτηση σε αυτούς (20% κατά κανόνα) γίνεται από το πρώτο ευρώ. Αλλά με τη μεγάλη ύφεση του 2010, την εκρηκτική αύξησης της ανεργίας, την πληθώρα των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης και την οριζόντια μείωση των αποδοχών, λογικό είναι να υπάρχει επίπτωση στο φόρο εισοδήματος. Εξάλλου ο απώτερος στόχος ήταν, είναι και θα είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, που φάνηκε μέχρι ενός σημείου με τα αυξημένα έσοδα από το ΦΠΑ σε χρονιά ύφεσης. Τώρα, αν σε μια χώρα με τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες, αναλογικά με τον πληθυσμό, η κατάργηση του αφορολόγητου είναι η λύση (πήγε να το κάνει και ο Αλογοσκούφης), τότε να δούμε ποιος από την Κυβέρνηση θα βγει να νίψει τας χείρας του, πριν εφαρμόσει τις προτάσεις των ακριβοθώρητων οικονομικών συμβούλων (εξάλλου και η τρόικα επικροτεί τις συμβολικές κινήσεις)...
Και ένα τελευταίο σχόλιο σε σχέση με την "αποτυχία" του Μνημονίου: η πραγματική μείωση του ελλείμματος του 2010 αγγίζει το 10% του ΑΕΠ, εάν συνυπολογιστεί και η υπερκάλυψη της μείωσης του ΑΕΠ. Το "αντιμνημόνιο" του 2009 (δηλ. τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης) πώς πρέπει να χαρακτηριστεί με αύξηση του ελλείμματος 8% του ΑΕΠ και ύφεση 2,35%;

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ζάππειο 33 & 1/3!...

Με το αφεντικό του τρισκατάρατου ΔΝΤ στη φυλακή (που αν αποδειχθεί τελικά θύμα σκευωρίας την έχει την εκλογή του στο τσεπάκι στη Γαλλία - αν και το ύφος του είναι σαν να λέει "Πώς την πάτησα έτσι ο μπάρμπας..."), και με την ντιρεκτίβα για συναίνεση του μίστερ Όλι, χρειάζεται και νέα επικαιροποίηση του επικαιροποιημένου προγράμματος για την έξοδο από την κρίση.
Έχω την τιμή να σας παρουσιάσω, λοιπόν, το Ζάππειο 33 & 1/3, το οποίο περιλαμβάνει μόνο ρεαλιστικές και απόλυτα κοστολογημένες προτάσεις για το φορμάτ και την επανεγκατάσταση λειτουργικού στην Οικονομία (και όχι φυσικά μια απλή επανεκκίνηση που την κάνει και η κουτσή Μαρία). Η δική μας πρόταση δεν χασομερά με το πώς θα εξασφαλιστούν τα πενιχρά δανεικά των εταίρων μας για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών μέτρων. Όταν θα έρθει η ώρα, οι πόροι θα βρεθούν κάπως. Ποιος ξέρει, μπορεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 να γίνει κανά θαύμα. Έχουμε και λέμε:
α) κατάργηση του ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού για όσους είναι άνω των 65 ετών ή πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα (για προφανείς λόγους)
β) κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης για όλο το χρόνο και απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης (για τόνωση της αγοράς αυτοκινήτου και μείωση του μεταφορικού κόστους των προϊόντων). Θέσπιση ΕΦΚ στα καυσόξυλα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!
γ) Κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων, επαναφορά του αφορολόγητου στα 10.500 ευρώ για όλους και θέσπιση ανώτατου συντελεστή 15% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις και όλους τους συνταξιούχους (κίνητρα για αποχώρηση από το δημόσιο και πλήρη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας με συμβάσεις έργου)
δ) Θέσπιση ενιαίου ΦΠΑ 15% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ο οποίος θα παρακρατείται και θα αποδίδεται από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ή των λογαριασμών μισθοδοσίας.
ε) Θέσπιση 5ετούς περιόδου χάριτος μη καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών για νέες επιχειρήσεις
στ) καθιέρωση "πράσινης αποζημίωσης" ίσης με το 1/20 της αντικειμενικής αξίας του αγροτεμαχίου για τη διατήρηση κτισμάτων σε δασικές εκτάσεις (όχι δάση). Οι πόροι θα κατευθύνονται αποκλειστικά στο Πράσινο Ταμείο απελευθερώνοντας πόρους του ΠΔΕ για άλλους σκοπούς.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το παραπάνω πακέτο μπορεί να εφαρμοστεί και αποσπασματικά, δεν είναι δηλ. take it or leave it.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Επιχείρηση... Τομ και Τζέρι!

Τα καλά παιδιά πάνε στον Παράδεισο και φανταζόμουν την ωραία εικόνα των 3 υπέροχων ανθρώπων (άγγελοι εν μέσω αγγέλων) που έφυγαν από τον κόσμο τούτο μέσα σε λίγες εβδομάδες: Ρασούλης, Παπάζογλου, Βέγγος... Την αγαλλίαση που θα νιώθουν βλέποντας την αγάπη του κόσμου και την αποδοχή του έργου τους.
Τώρα, τι κοινό βρήκε ο ...Μπαγάσας σε έναν στιχουργό, έναν τραγουδιστή και έναν κωμικό ηθοποιό και τους κάλεσε, πέρα από την καθαρή καρδιά και τη φιλοσοφημένη στάση ζωής, άγνωσται αι βουλαί. Πιθανόν να τους απάλλαξε από τη βλακεία, τη ματαιότητα και την έλλειψη χιούμορ και αυτοσαρκασμού του κόσμου της έποχης μας...
Να, για παράδειγμα, οι Αμερικανοί. Αφού "ξεχάσαν" έστω και για τα μάτια του κόσμου να δικάσουν και να καταδικάσουν (έστω ερήμην) σε θάνατο τον Νο 1 τρομοκράτη Μπιν Λάντεν, σκαρφίστηκαν τουλάχιστον 3 ηλίθιες εκδοχές σχετικά με την εκτέλεση / δολοφονία του. Ενώ, αν είχαν λίγο καλύτερη αίσθηση του χιούμορ, θα έλεγαν ότι "μας έπεσε από τις σκάλες και τον πέτυχε η σφαίρα από ένα όπλο που εκπυρσοκρότησε κατά λάθος". Επίσης, δεν θα του 'διναν την κωδική ονομασία "Τζερόνιμο", με κίνδυνο να θίγονται οι απόγονοι και υποστηρικτές του πραγματικού Τζερόνιμο, αλλά θα ονόμαζαν την επιχείρηση Τομ και Τζέρι, αφού έτσι κι αλλιώς το κυνηγητό του Μπιν Λάντεν έμοιαζε με το κρυφτούλι της γάτας και του ποντικιού. Τουλάχιστον, ο Μπαγάσας εκεί πάνω έχει ωραίο (μαύρο) χιούμορ: στην υποτιθέμενη καλά σχεδιασμένη, υψίστης σημασίας και για πολύ καιρό επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν, ένα από τα ελικόπτερα κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης!!! Άρχισαν τα πρώτα σημάδια χρεωκοπίας της υπερδύναμης, ή αγοράζουν κι αυτοί ελαττωματικά ανταλλακτικά και ελικόπτερα που γέρνουν;