Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Στημένοι αγώνες, στημένες αποφάσεις...

Ξεχειλίζει από οργή και αγανάκτηση σήμερα ο Βόλος... Ακόμα και όσοι δεν ασχολούνταν σοβαρά με την τοπική ομάδα, δεν μπορούν να μένουν απαθείς σε μια πρωτοφανή, πραξικοπηματική, προειλημμένη και στημένη ουσιαστικά απόφαση της Πολιτείας για την εξόντωση δύο περιφερειακών ομάδων (κατά τ' άλλα, ο αθλητισμός έχει το αυτοδιοίκητο).
Σήμερα δημοσιεύτηκε το πολυαναμενόμενο σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία λοιδορήθηκε όσο λίγες αποφάσεις από κρατικούς αξιωματούχους και διορισμένους Υπουργούς, αν και η επιτροπή αυτή (της αθλητικής δικαιοσύνης) αποτελείται από έμπειρα μέλη του δικαστικού σώματος. Σύμφωνα, λοιπόν, με το σκεπτικό, επιβάλλεται ποινή στην ομάδα του Ολ. Βόλου μόνο για αντικειμενική ευθύνη από τη συμμετοχή του Αχ.Μπέου σε χειραγώγηση αγώνων που δεν αφορούν όμως την ίδια την ομάδα του Ολ.Βόλου. Η ποινή αυτή, για λόγους αναλογικότητας, κρίνεται ότι πρέπει να είναι η αφαίρεση βαθμών και όχι ο υποβιβασμός, που θεωρείται ως εξοντωτική. Αυτό λέει, περιληπτικά, το σκεπτικό για τον Ολ.Βόλου, της κατάπτυστης, κατά τ' άλλα απόφασης, σύμφωνα με τα περισσότερα ΜΜΕ, κυρίως συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, και την Πολιτεία (όχι, δα όμως και να υποθέσει κάποιος ότι υπάρχει διαπλοκή Πολιτείας και ΜΜΕ).
Παρ' όλ' αυτά, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού της ΕΠΟ αρχικά κάλεσε 7 ομάδες να δώσουν τάχα μου εξηγήσεις για ελλείψεις στους φακέλους συμμετοχής στην Σούπερ Λίγκα, και εντελώς συμπτωματικά αποφάσισε την εξοντωτική αποβολή στη Δ' Εθνική των 2 ομάδων που έλαχε ο κλήρος της κάθαρσης του ποδοσφαίρου, με ένα γελοίο σκεπτικό παρένθετων προσώπων και ιδιοκτησιών - "μαϊμούδων". Ακόμα και αν δεχθεί κανείς ότι ο Αχ.Μπέος συνέχιζε να είναι το πραγματικό αφεντικό του Ολ. Βόλου, πώς ήταν δυνατόν να γίνουν οι όποιες αλλαγές μέσα σε λίγες μόνο μέρες, όσες δηλαδή μεσολάβησαν από την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, που αφορούσε στον Μπέο; Πόσο μάλλον όταν το σκεπτικό μόλις σήμερα δημοσιεύτηκε! Και ο ίδιος ο Πάπας, ή ο Αμπράμοβιτς να αγόραζε τις 2 ομάδες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο υποβιβασμός ήταν προ-αποφασισμένος.
Και ερχόμαστε στο κίνητρο: όσοι φαν των αστυνομικών μυθιστορημάτων, της Αγκάθα Κρίστι ή των ιατρικών μυστηρίων, ελάτε να βρούμε γιατί η κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου περιορίστηκε στον Βόλο και την Καβάλα (παρένθεση: το ωραίο είναι ότι στο θέμα "κάθαρση" περιλαμβάνεται και η βία στα γήπεδα, λες και οι συγκεκριμένες ομάδες έκαναν τα απίστευτα έκτροπα στα παιχνίδια Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός και ΑΕΚ - Ατρόμητος - το τελευταίο μάλιστα έληξε 9 λεπτά νωρίτερα! - κλείνει η παρένθεση). Υπάρχουν πολλά σενάρια και ιστορίες συνομωσίας που κυκλοφορούν ιδίως εδώ στον Βόλο και συνδέουν το νέο γήπεδο της Λάρισας και τις σχέσεις του ιδιοκτήτη της γειτονικής μας πόλης με τους τέως μετόχους του Παναθηναϊκού. Άλλοι λένε για εκδικητικές τάσεις λόγω της επικράτησης του Ολ.Βόλου έναντι ΠΑΟ, ΑΕΚ, Λάρισας κ.ά ομάδων πέρυσι. Η προσωπική μου άποψη, που φαίνεται να επιβεβαιώνεται από αποψινό δημοσίευμα ιδιαίτερα δημοφιλούς αθλητικού δικτυακού τόπου, έρχεται να εμπνευστεί από την τακτική του ΔΤΝ, των δανειστών μας και όσων κυβερνήσεων απαξίωσαν πρώτα κρατικούς οργανισμούς και έπειτα τους ξεπούλησαν σε ιδιώτες, ξένους ή έλληνες: ύφεση - υποτίμηση - απαξίωση - ξεπούλημα. Είναι το ρόστερ των 2 ομάδων που θα διαλυθούν με την αποβολή τους στη Δ' Εθνική, το οποίο έχουν βάλει στο μάτι οι μεγάλες ομάδες της Σούπερ Λίγκας, και οι οποίες είτε αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να περιορίσουν τους προϋπολογισμούς τους.
Τώρα, αν με τον υποβιβασμό των 2 αυτών ομάδων εξυπηρετείται η ανάγκη να φανεί επιτέλους το έργο της Πολιτείας στην εξυγίανση του αθλητισμού και άρα και ο αποπροσανατολισμός από τα δύσκολα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, αυτό είναι άλλο θέμα. Η κάθαρση στο ποδόσφαιρο στις άλλες χώρες είχε νόημα μόνο εφόσον άγγιζε μεγάλους και ιστορικούς συλλόγους, προς παραδειγματισμό όλων (και υπό τον όρο ότι υπήρχαν ατράνταχτες αποδείξεις, μαρτυρίες, εντοπισμός διαδρομών μαύρου χρήματος και όσα ορίζει η νομική επιστήμη, άσχετα από το περί δικαίου αίσθημα που εκφράζουν τα ΜΜΕ). Αλλά εδώ η Πολιτεία όχι μόνο δεν βρήκε έστω έναν υπαίτιο για τη σημερινή κατάντια της χώρας μας, αλλά κλείνει τα μάτια στη φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ και προσπαθεί να φυλακίσει οφειλέτες μερικών εκατοντάδων ευρώ, στο ποδόσφαιρο θα έκανε τη διαφορά..; Κρίμα πάντως σε όσους πίστεψαν έστω στις αγαθές προθέσεις μιας Κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης...

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Δεν την λες και... χρεωκοπία!

Γράφαμε σε παλαιότερη ανάρτησή μας (πριν από 3 μήνες) ότι το δημόσιο χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν ελαφρώς κάτω από το ψυχολογικό όριο του 150% του ΑΕΠ (149,8%), λαμβάνοντας υπόψη τα ταμειακά διαθέσιμα και τα τρέχοντα στοιχεία. Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Υπ.Οικ. το υπ'αριθμ. 62 Δελτίο Δημοσίου Χρέους (χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες, θα λέγαμε - νομίζω ότι δεν πέρασε καν στα ψιλά!), σύμφωνα με το οποίο το δημόσιο χρέος φαίνεται εκ πρώτης όψεως να μειώνεται κατά 1 δισ.ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα όμως να εξαντλούνται σχεδόν μέχρι σεντ, μειούμενα από 13,4 σε 2 δισ. ευρώ!!! Με λίγα λόγια, η πραγματική αύξηση του δημοσίου χρέους άγγιξε σε ένα μόλις τρίμηνο (Απρίλιος - Ιούνιος) τα 10,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση τριμήνου από το 2002! Έτσι, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αγγίζει πια το 157% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής και του Υπ.Οικ.
Κατά τ' άλλα, όλα καλά, όλα ανθηρά: Το καλοκαιράκι κυλάει προς το τέλος του, το μελτεμάκι μας βοηθά να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα του κλιματισμού (αλλά εμποδίζει τις εξορμήσεις με το κανό), ο Καντάφι πέφτει παρασύροντας προς τα κάτω και τη βενζίνη, ο Μπένι είπε σε παραλλαγή το "αγγαρεία κάνω, ποινήν εκτίω", το φορολογικό σύστημα επιτέλους απλοποιείται με μερικές ακόμα εξαιρέσεις στον ΦΠΑ εστίασης, ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα περιμένουν ακόμα να δούνε αν θα παίξουν στη Σούπερ Λίγκα (εδώ στο Βόλο πάντως το κλίμα είναι εχθρικό για τα κυβερνητικά στελέχη, για το θέμα αυτό) και, τέλος, οι περισσότεροι ευελπιστούμε σε κάποια δυσλειτουργία των μηχανογραφικών συστημάτων της Γεν.Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, μήπως και καθυστερήσει κανά 2 χρονάκια το multi-εκκαθαριστικό της Εφορίας. Και ενώ όλα κυλάνε όπως πάντα στην όμορφη χώρα μας, είναι κάτι γραφικά στελέχη των οίκων αξιολόγησης που επιμένουν να βλέπουν χρεωκοπία της χώρας μας και μας χαλάνε τα αυγουστιάτικα βράδια. Μα είναι δυνατόν!?