Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Μία χρονιά γεμάτη... άλλοθι!

Συμμαζεύοντας τις αποδείξεις της χρονιάς (κάνοντας ένα είδος μίνι-απολογισμού) πήρε τ' αυτί μου για το θέμα των εμπρησμών των ελληνικών δασών τις χρονιές 1995-1997 από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Βέβαια, χειμωνιάτικα είναι λίγο άκαιρο να ασχολείται κανείς με τέτοια ζητήματα, αφού τα δάση μάλλον κινδυνεύουν από το ακριβό πετρέλαιο σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα μειωμένα κονδύλια για περιπολίες στα κατά τόπους Δασαρχεία, παρά από τους πράκτορες των εξ ανατολάς αιώνιων εχθρών μας (ή και των βορινών). Όμως, τι σημασία έχει εάν τις φωτιές τις έβαλαν ξένοι πράκτορες ή ημεδαποί κτηνοτρόφοι ή πυρομανείς ή οικοπεδοφάγοι; Το ζήτημα είναι ότι μια ευνομούμενη Πολιτεία θα πρέπει να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, και όχι να αναζητά άλλοθι ανοργανωσιάς και απροετοιμασίας.
Δυστυχώς όμως αυτή η νοοτροπία φαίνεται ότι έχει ριζώσει για τα καλά στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, και ίσως εκεί να οφείλεται η κακή εικόνα του Δημόσιου τομέα γενικότερα, ο οποίος κι αυτός με τη σειρά του χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τις αποτυχημένες πολιτικές που εφαρμόζονται.
Η τακτική της μη ανάληψης ευθυνών από κανέναν συνδυάζεται άψογα με την ύπαρξη εξιλαστήριων θυμάτων. Έτσι, η προηγούμενη Κυβέρνηση επαίρονταν για την κάθαρση που επήλθε στο χώρο του ποδοσφαίρου, ενώ με την προφυλάκιση και του ηγούμενου Εφραίμ θα μπορεί να επαίρεται και για επιτυχία στο σκάνδαλο των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου. Και αναφέρω τον όρο "εξιλαστήρια θύματα" γιατί αφενός μιλάμε για προφυλακίσεις και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δεχτούμε το τεκμήριο της αθωότητας, και αφετέρου γιατί θεωρώ απίθανο σε τέτοιες υποθέσεις να μην εμπλέκονται δεκάδες ή και εκατοντάδες ακόμα άτομα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις σποραδικές συλλήψεις των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου, με τις οποίες δημιουργείται ένα ωραιότατο άλλοθι για τις αποτυχημένες εκείνες πολιτικές που εξέθρεψαν όλα αυτά τα χρόνια τη φοροδιαφυγή. Πάντως, ειδικά στην περίπτωση του Εφραίμ η (άδικη;) προφυλάκισή του θα έπρεπε να σκορπίσει ρίγη ενθουσιασμού στους πιστούς του, αφού κάθε μάρτυρας καταξιώνεται με τους άδικους διωγμούς και τις φυλακίσεις. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι σε ανύποπτο χρόνο ο Εφραίμ είχε πει ότι για τις ανταλλαγές ευθύνονταν αποκλειστικά το Δημόσιο! Τελικά, απ' ό,τι φαίνεται, η ανάληψη ευθυνών σε αυτόν τον τόπο αποτελεί ιδιότητα μόνο των... τρομοκρατικών οργανώσεων

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Περί ανάπτυξης και άλλων δαιμονίων...

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τα Χριστούγεννα και την έλευση του σωτήριου, πλην δίσεκτου, έτους 2012, στις αρχές του οποίου θα ολοκληρωθεί το PSI plus, θα δημιουργηθεί το PASOK plus και θα πάμε επιτέλους σε εκλογές. Οι οποίες ελπίζω να συμπέσουν με την Αποκριά, για να μπορούμε να επιλέξουμε τους μασκαράδες της αρεσκείας μας, χωρίς τύψεις και αναστολές. Κι αν όλα πάνε καλά και σκαπουλάρουμε την 21-12-2012, τότε μεθ' ου πολύ, μόλις το 2020, το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο, φτάνοντας το 120% του ΑΕΠ!
Τώρα, γιατί ενώ οι σχεδιασμοί και οι προβλέψεις επιπέδου ολίγων μηνών αποτυγχάνουν παταγωδώς θα πρέπει να πέσουν μέσα οι εμπνευστές του παραπάνω σχεδίου, είναι ζήτημα ολίγον μεταφυσικό. Το σίγουρο είναι ότι ο Ηρώδης (βλ. φωτο) αποκλείεται ποτέ να περίμενε ότι η πολιτική του των οριζόντων "περικοπών" θα έβρισκε φανατικούς οπαδούς μετά από 2.000 χρόνια και κάτι ψιλά, ίσως επειδή η βλακεία είναι ανίκητη και άρα διαχρονική.
Αλλά ας αφήσουμε τα "άλλα δαιμόνια" και ας πούμε για την ανάπτυξη. Η οποία παραπαίει ελλείψει χρημάτων (δανεικών) και μας τάζουν ότι θα έρθει με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, κατά το μοντέλο της Ινδίας και της Κίνας. Και λεφτά μπορεί να υπάρχουν, κατά την περίφημη ρήση, αλλά δυστυχώς εκεί που βρίσκονται πρακτικά είναι ανύπαρκτα (σε τράπεζες του εξωτερικού κατά βάση). Εδώ όμως υπάρχει μια λεπτομέρεια. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και το πρόγραμμα Ήλιος, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, θα διατεθούν για τη μείωση του χρέους, ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο. Όμως το χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο, εάν οι πολίτες της χώρας σταματήσουν οι ίδιοι να είναι βιώσιμοι, όπως ήδη συμβαίνει με την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης. Στα πλαίσια, λοιπόν, της διαπραγμάτευσης που έρχεται, θα πρέπει να ζητηθεί όπως ένα μέρος από τις αποκρατικοποιήσεις και το Ήλιος να μπορεί να διατίθεται προσωρινά (για 3-4 χρόνια) για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων, προκειμένου όχι μόνο να αποφευχθούν νέα μέτρα, αλλά και να καταργηθούν όσα σχεδιάστηκαν και εφαρμόζονται με έκτακτο χαρακτήρα και έχουν ήδη χαρακτηρισθεί ως άδικα ή αποτυχημένα (π.χ. τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ και εφεδρεία). Τη στιγμή που καταρρέουν ταμπού όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο, είναι αδιανόητο να συνεχίζει να υποστηρίζεται με απόλυτο τρόπο το αξίωμα ότι τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις διατίθενται μόνο για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Και επιτέλους, θα πρέπει κάποτε να αναγνωρισθεί ότι πιο σημαντικό είναι η συγκράτηση της ανεργίας σε μονοψήφια ποσοστά, παρά η βιωσιμότητα του χρέους, που στο κάτω-κάτω αντιμετωπίζεται με τη μερική ή ολική διαγραφή του (μονομερή ή εθελοντική).
Μ' αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται άμεσα οφέλη για την πραγματική οικονομία από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθιστώντας τις πιο ελκυστικές και αποδεκτές στην κοινωνία (η οποία αντίθετα αμφισβητεί τη νομιμότητα μέρους του χρέους), δημιουργώντας προϋποθέσεις για συνδυαστική εφαρμογή μεσοπρόθεσμης απόδοσης μέτρων, όπως π.χ. η μείωση των φορολογικών συντελεστών και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Santa, freeze, σ' λέω!...

Μετά τη σημερινή σύλληψης της 79χρονης για χρέη στο δημόσιο (που καλύτερα να αναφέρανε τ' όνομα παρά την ηλικία της), αρχίζω να έχω βάσιμες υποψίες ότι ανάμεσα στα τρανταχτά ονόματα (βλέπε στις τρανταχτές... ηλικίες) των υπό σύλληψη (για λίγες ώρες) φοροδιαφυγάδων, θα περιλαμβάνεται και ο προσφιλής σε όλους μας Santa Claus!
Γιατί; Καταρχάς, ενώ εορτάζει του Αγίου Νικολάου, μάς επισκέπτεται το βράδυ των Χριστουγέννων, δημιουργώντας σύγχυση στους απανταχού στην Ελλάδα γονείς, αλλά και στα νεαρά ζευγάρια, ελέω και οικονομικής κρίσης, σχετικά με το σωστό timing των δώρων. Για την αποφυγή της γκρίνιας χρονιάρες μέρες, ας έχετε ένα δώρο καλού-κακού για το ταίρι σας, ήδη από το Christmas eve.
Δεύτερον, γιατί ο Santa αποκλείεται να έχει αποδώσει ποτέ ΦΠΑ (όντας πάντοτε πιστωτικός), πόσο μάλλον να έχει μαζί του να νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια - δελτία αποστολής) για το εμπόρευμά του.
Τρίτον, γιατί η διπλή ιδιότητά του (Άη Νικόλας και Άη Βασίλης) αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι έχει κάτι να κρύψει, όπως π.χ. οι επιχειρήσεις με τα διπλά βιβλία.
Αλλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι σ' αυτό το μίνι πρωτάθλημα συλλήψεων, μεταξύ ΣΔΟΕ και Οικονομικής Αστυνομίας, νομίζω ότι καιρός είναι να δούμε και συλλήψεις προϊσταμένων Υπουργείων και ΝΠΔΔ, διοικητών Νοσοκομείων και Ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς και Δημάρχων, αφού όλοι αυτοί οι φορείς στους οποίους προϊστανται έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 6,67 δισ. ευρώ! Και είναι βέβαιο ότι μεγάλο μέρος των οφειλών αυτών αφορούν σε ποσά άνω των 75.000 ή 150.000 ευρώ που είναι τα κρίσιμα όρια για περάσει κανείς μια βόλτα από το Αυτόφωρο (για καφέ και τσιγάρο). Ας μην σκίζουν τα ιμάτιά τους λοιπόν στο Υπ.Οικ. κατηγορώντας τους δικαστές ότι αφήνουν τους οφειλέτες ελεύθερους, εάν αυτοί επικαλούνται, π.χ. οφειλές του Δημοσίου προς αυτούς, προβλήματα υγείας, προχωρημένη ηλικία, τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσουν το Πρωτοχρονιάτικο Κρατικό, ή ό,τι άλλο.
Το σημαντικότερο ζήτημα με τους οφειλέτες του Δημοσίου είναι πρώτα απ' όλα η νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού. Το αποτελεσματικότερο -συνάμα και σκληρό- μέτρο είναι με το που καθίσταται μια οφειλή π.χ. ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος ληξιπρόθεσμη, να γίνεται αυτόματα ανενεργός ο ΑΦΜ του οφειλέτη. Έτσι, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται ο ΦΠΑ για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης, ή και για τη μείωση, πρακτικά, του κόστους λειτουργίας, δημιουργώντας έτσι παράνομο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με μια άλλη καθ' όλα νόμιμη επιχείρηση. Βέβαια, θα πρέπει να υπάρξουν κατάλληλες προβλέψεις π.χ. για τα πιστωτικά τιμολόγια, και οπωσδήποτε να γίνει ο περίφημος συμψηφισμός με τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Αλλά ποιος να ασχοληθεί με τέτοιες ασήμαντες λεπτομέρειες, όταν το σημαντικό είναι το πότε θα γίνουν οι εκλογές και αν ο ΓΑΠ θα είναι ξανά υποψήφιος;