Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Παρανοϊκοί συντελεστές στον ... Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ)!

Μόνο ο... συντελεστής βλακείας (ΣΒ) φαίνεται πως λείπει από τις προβλέψεις του Σ/Ν "Φόρος ακινήτων και λοιπές φορολογικές διατάξεις", ο οποίος διαψεύσθηκε λίγες μέρες πριν, αλλά μυστηριωδώς επανήλθε στο προσκήνιο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό Τύπο.
Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια δασική έκταση, ένας βοσκότοπος ή ένα χωράφι να είναι υποκείμενο σε τριπλάσιο φόρο όταν βρίσκεται σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τη θάλασσα, απ' ό,τι αν βρίσκεται σε απόσταση 800 μ.; Μήπως τα γίδια και τα πρόβατα αναπνέοντας το θαλασσινό αεράκι παράγουν γάλα και κρέας τριπλάσιας αξίας, απ'ότι οι συνάδελφοί τους που τρέφονται στα βουνά, τους κάμπους και τα λαγκάδια; Ή τα πεύκα και τα πουρνάρια παραπλεύρως της θάλασσας, παράγουν ξυλεία πολλαπλάσιας αξίας; Αν και με τη λογική ότι το νέο δασικό νομοσχέδιο επιτρέπει την ανέγερση τουριστικών εγκαταστάσεων σε δάση και δασικές εκτάσεις, τότε σίγουρα και οι παραθαλάσσιες δασικές εκτάσεις θα πρέπει να υπόκεινται σε τριπλάσιο φόρο... ώστε οι κάτοχοί τους να τις ξεφορτωθούν άρον-άρον, αφού η Πολιτεία προστατεύει μεν το φυσικό περιβάλλον, απαγορεύοντας στον πολίτη να χτίσει (και ορθά), όταν πρόκειται όμως για επενδυτή, ας πάει και το παλιάμπελο...
Το πόσο μεγάλοι επιστήμονες είναι οι φωστήρες του Υπ.Οικονομικών το καταλαβαίνει κανείς από το γεγονός ότι ο "βασικός συντελεστής φορολογίας" για τα εκτός σχεδίου ακίνητα είναι 0,15 λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο, λες και πρόκειται για εντός σχεδίου γήπεδο οικιστικά αξιοποιήσιμο, ήτοι 1,50 ευρώ ανά στρέμμα.
Εκτός από τον συντελεστή... θάλασσας, που προαναφέραμε, επιβάλλονται κατά σειρά οι συντελεστές θέσης (από 1 έως 5), χρήσης (0,7 έως 2,5), απομείωσης επιφάνειας (0,4 για ακίνητα >500 στρ), πρόσοψης σε οδό (1,2) και κατοικίας (5). Έτσι, ένα ιδιωτικό δασόκτημα, (συντελεστής χρήσης =0,7), έκτασης 5.000 στρ, ανεξαρτήτως δυνατότητας παραγωγής εισοδήματος στους ιδιοκτήτες του -αφού μπορεί να περιλαμβάνει συστάδες εκτός διαχείρισης για προστατευτικούς λόγους- θα υπόκειται σε φορολογία που θα κυμαίνεται από 0,50 μέχρι και 7,70 περίπου ευρώ/στρέμμα (αν δεν έχει κτίσμα εντός αυτού), ήτοι ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να καταβάλει ετησίως φόρο από 2.500 μέχρι 38.500 ευρώ!!!
Ένα άλλο, επίσης, ενδιαφέρον παράδειγμα. Έστω ελαιοπερίβολο 10 στρ., πλησίον της θάλασσας, με πρόσοψη σε δρόμο και με συντελεστή θέσης = 3. Ο φόρος που προκύπτει ανέρχεται σε 1,50 ευρώ Χ 10 στρ Χ 2 Χ 3 Χ 3 Χ 1,2 = 108 ευρώ, ή 10,80 ευρώ/στρ. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος ενοικίασης γεωργικής γης σε νέους αγρότες από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης είναι 5 ευρώ / στρ. Ο ιδιοκτήτης, δηλ. αγροτικής έκτασης πληρώνει ως φόρο ποσό ίσο ή έως και πολλαπλάσιο από το ποσό που πληρώνει ο ενοικιαστής γεωργικής γης!
Τώρα, αν στο υπάρχει και μια παλαιά οικία, τότε ο φόρος γίνεται αυτομάτως 540 ευρώ, χωρίς να υπολογισθεί ο φόρος για το κτίσμα αυτό καθεαυτό, το οποίο, αν πρόκειται για μια μονοκατοικία 100 τ.μ. θα υπόκειται σε φόρο από 230 ευρώ έως 1400 ευρώ! Ας μας πει, λοιπόν, ο κ. Στουρνάρας: πόσες πενιχρές συντάξεις του ΟΓΑ σκοπεύει να κατάσχει από την άγρια φορολόγηση των φτωχών και ηλικιωμένων στα χωριά; Και... θα τολμήσουν να επιβάλουν το νέο φόρο μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ;