Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Από το opengov στην επιλογή μεταξύ... Συμπληγάδων και Σκύλας & Χάρυβδης!



Αμέσως μετά τις εκλογές, ο (προφήτης) Μίμης Ανδρουλάκης έλεγε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι Κυβέρνηση Έκτακτης Ανάγκης, η οποία θα αντιμετωπίσει έναν επερχόμενο πόλεμο. Τότε, βέβαια, ακόμα ακούγαμε για υλοποίηση μέχρι κεραίας των προεκλογικών δεσμεύσεων, δηλ. για αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού (τότε νομίζαμε ότι πληθωρισμός θα είναι 1% και λέγαμε "σιγά τις αυξήσεις!"), διαφάνεια, ανοιχτή διακυβέρνηση, δημόσια διαβούλευση, νέο πολιτικό πολιτισμό κ.λπ κ.λπ. Έλεγε λοιπόν, ότι καλά όλα αυτά, μόνο να γίνουν γρήγορα, όχι σήμερα ή αύριο, αλλά χθες, χωρίς καθυστερήσεις.
Οι καταιγιστικές, λοιπόν, εξελίξεις, τον δικαίωσαν, αφού μέσα σε λίγες ώρες σήμερα είχαμε την (συνηθισμένη) αύξηση του spread σε νέο ιστορικό ρεκόρ, τη μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου και την απότομη υποβάθμιση από γνωστό Οίκο. Δυστυχώς, τον καιρό του πολέμου, η εξαντλητική διαβούλευση και οι πολλές συζητήσεις ισοδυναμούν στην πράξη με αδράνεια. Καλή η συλλογικότητα, καταπληκτική η διαφάνεια και η δημοσίευση στο Διαδίκτυο αποφάσεων, σχεδίων νόμων κ.λπ, πρωτοφανής η ενεργοποίηση των πολιτικών αντανακλαστικών των ελλήνων πολιτών, έπειτα από χρόνια αδιαφορίας για τα κοινά, αλλά μακάρι αυτά να γινόντουσαν σε περισσότερο ανέμελες εποχές. Όταν η τρόικα το επιτρέψει, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πυροβολήσει πιο γρήγορα και από τη σκιά του, χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Το χαρτογραφημένο ταξίδι προς την Ιθάκη δείχνει ότι, αφού τα καταφέρουμε με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη (δηλ. με τις διαπραγματεύσεις, κάθε συνειρμός για τη Σκύλλα δεκτός), στις 19 Μαϊου θα περάσουμε άνετα μέσα από τις Συμπληγάδες των δανειστών μας.
Επειδή όμως πολλοί στοιχηματίζουν ότι μέχρι τότε δεν θα τα καταφέρουμε, ας δοθεί ένα χειροπιαστό μήνυμα ότι η κρατική μηχανή λειτουργεί κανονικά, ότι δεν περιμένει και αυτή να δει εάν τελικά το Κράτος θα χρεοκοπήσει ή όχι. Για παράδειγμα, αν και τα 20,4 δισ.ευρώ που δικαιούμαστε συνολικά από το ΕΣΠΑ φαντάζουν πλέον λίγα, συγκριτικά με τις τεράστιες υποχρεώσεις του Κράτους, ας ανοίξουν άμεσα νέα προγράμματα, ας γίνουν προδημοσιεύσεις, ας τρέξει κάτι έστω και τώρα, για να δείξουμε ότι πλέον δεν χάνουμε ούτε λεπτό.


ΥΓ. Ως απάντηση σε όσους αμφιβάλλουν ότι καταγόμαστε από τον Οδυσσέα (και τον Λούκυ Λουκ!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.