Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Πολίτικη Κουζίνα


Σήμερα θα σας σερβίρουμε κύριο πιάτο ΑΕΠ και σαλάτα ελλείμματος με ολίγη από τιμάριθμο. Λέμε να βάλουμε λίγη πλάτη στο ΥΠ.ΟΙΚ, μπας και καταπιαστούν τον τρέχοντα μήνα του θεριστή με πιο παραγωγικά πράγματα, πλην του θερισμού των εισοδημάτων του μπαϊλντισμένου από τις Εξεταστικές κοσμάκη.
Σήμερα μας τα πρόλαβε τα μαντάτα η Τράπεζα της Ελλάδας (ταμειακό έλλειμμα πενταμήνου μείωση 34%), και αύριο - μεθαύριο το ΓΛΚ θα βγάλει ελαφρώς διαφοροποιημένα στοιχεία, συνήθως προς το καλύτερο (θυμίζουμε: ετήσιος στόχος ΠΣΑ -35,1%). Σημειώνουμε εδώ δύο ενθαρρυντικά στοιχεία: Το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 285 εκ.ευρώ και τη μείωση των τόκων κατά 7,1% (415 εκ.ευρώ).
Επειδή όμως η Ημέρα της Κρίσης θέλει το έλλειμμα αυτό να είναι σε σχέση με το ΑΕΠ, ας ρίξουμε μια πρέζα στο σημερινό μας έδεσμα/άρθρο από τα καλούδια της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Η μείωση, λέει, του ΑΕΠ στο 1ο τρίμηνο είναι 2,5%. Η μείωση αυτή αναφέρεται σε εποχικά προσαρμοσμένες σταθερές τιμές έτους 2000. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης όμως οφείλεται στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αφού σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ εμφανίζει αύξηση κατά 0,6%, όσο αυξήθηκε μεταξύ των πρώτων τριμήνων 2009/2008, με μικρότερες πληθωριστικές πιέσεις. Επίσης, σε σταθερές τιμές, η "βελόνα" της ύφεσης φαίνεται να έχει κολλήσει στο -2,5% ήδη από το 3ο τρίμηνο του 2009, με τη διαφορά ότι το 2ο εξάμηνο του 2009 στην πραγματικότητα η ύφεση ήταν μεγαλύτερη, δεδομένου ότι είχαμε συνθήκες χαμηλού πληθωρισμού.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό που το Μάιο έπιασε το 5,4%, αυτό οφείλεται (πέρα από τις απίθανες αυξήσεις καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, διόδια κ.λπ κ.λπ) και στο γεγονός ότι τον περασμένο Μάιο ο πληθωρισμός "έτρεχε" μόλις με 0,5%! Προκύπτουν λοιπόν βάσιμες υποψίες μήπως η... Πολίτικη Κουζίνα της ΕΣΥΕ (υπό την απελθούσα ηγεσία - στο καλό και να μας γράφει!) μαγείρεψε λιγάκι και τον πληθωρισμό, εκτός από το έλλειμμα και το ΑΕΠ. Γιατί, με τον χαμηλό πληθωρισμό 1,2% σε ετήσια βάση το 2009 συγκρατήθηκε κάπως η ύφεση στο -2% και το έλλειμμα στο -13,7%. Με μεγαλύτερο πληθωρισμό το 2009, τα μεγέθη αυτά θα ήταν ακόμα δυσμενέστερα. Αξιοπερίεργο είναι δε ότι ο μέσος πληθωρισμός της επίμαχης περιόδου Μαίου-Σεπτεμβρίου 2009 ήταν μόλις 0,6% (επίμαχη λόγω πιθανόν παραποίησης των στατιστικών στοιχείων, όπως γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση). Τυχαίο; Δεν νομίζω!
Τέλος, από τα σημερινά στοιχεία προκύπτει ότι:

  • Για να πιάσουμε μέσο όρο ύφεσης 4% θα πρέπει αυτή να αυξάνει κατά μία μονάδα σε κάθε τρίμηνο, να φτάσει δηλ. το -5,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 (μάλλον απίθανο γιατί στο 4ο τρίμηνο του 2008 ήδη είχαμε -2,5%, όπως είπαμε)
  • Η Κυβέρνηση θα πρέπει να ξανασκεφτεί την αύξηση του ΦΠΑ σε 23% από 1/7, μήπως και τιθασευτεί ο πληθωρισμός, στον οποίο οφείλεται κυρίως η ύφεση.
  • Αν μειώσει λιγάκι και κανά ΕΦΚ, δεν μας χαλάει καθόλου. Ας μην ξεχνάμε ότι αν δεν καπνίζουμε, δεν πίνουμε και δεν οδηγούμε, θα ζούμε περισσότερο και τότε είναι που δεν θα πεθάνουμε ποτέ, κουφάλες νεκροθάφτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.