Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Πονάει χέρι ... κόψει κεφάλι!


H φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων μπορεί να παρουσιαστεί είτε ως παταγώδης αποτυχία, είτε ως επιτυχία, ανάλογα με το τι κλίμα καλλιεργείται εκ των προτέρων. Πέρσι, ενώ όλοι οι (οικονομικοί) δείκτες καταποντίζονταν μεσούσης της οικονομικής κρίσης, υπό την δίνη των σκανδάλων και με κλειστή τη Βουλή από το Μάιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας προέβλεπαν ένα μικρό οικονομικό θαύμα: έλλειμμα στο τέλος του 2009 περίπου 3%! Και φυσικά αυτά τα έχαφταν και οι χαϊβανοι των Βρυξελλών... Ήταν τέτοια η διάψευση που όχι μόνο γελάσαν και τα τσιμέντα, αλλά τελικά κλάψανε και μανούλες! Σαν να λέμε ότι θα νικήσουμε την Αργεντινή με 4-0 (για να έχουμε και ασφαλή διαφορά τερμάτων) και στη συνέχεια Βραζιλία, Γερμανία και όποιον η κακιά του μοίρα ρίξει στο διάβα μας. Ενώ φέτος λάβαμε εξαρχής τα μέτρα μας: Προβλέψαμε μαύρα μαντάτα και μεγάλη ύφεση (4%), πήραμε και υπερβολικά μέτρα για να 'μαστε σίγουροι ότι κατιτίς θα αποδώσει, ώστε να χαίρονται και οι ξένοι ότι τα πάμε καλύτερα από τις (αρνητικές) προβλέψεις. Στην ίδια λογική εξάλλου εντάσσεται και το σύστημα της αναμπουμπούλας, δηλ. των διαρροών για σκληρά μέτρα που μετά από διαπράγματευση... μαλακώνουν και αυτό εμφανίζεται ως επιτυχία.
Μετά τις διαπιστώσεις, έρχονται και τα αναπάντητα ερωτηματικά: γιατί αφού το πρόβλημα στο ασφαλιστικό αποδεικνύεται ότι είναι η ρεμούλα και η ασυδοσία στα Ταμεία (από δομημένα ομόλογα, μέχρι εξωφρενικές υπερτιμολογήσεις και απευθείας αναθέσεις), έμεις πάμε να το λύσουμε μειώνοντας τις συντάξεις. Λες και θα σταματήσουν τα αρπακτικά στην υγεία να πίνουν (το αίμα των ασφαλισμένων) στην "υγειά" (κυριολεκτικά) των κορόιδων! Και γιατί ενώ το πρόβλημα είναι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, εμείς αυξάνουμε τα χρόνια εργασίας στις όψιμες για να ανέβει ο μέσος όρος. Κατά την ίδια λογική αντιμετωπίζουμε την ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγή με αύξηση των εισφορών, τη φοροδιαφυγή με αύξηση της φορολογίας, την ύφεση με αντιαναπτυξιακά μέτρα, τον πληθωρισμό με αύξηση των έμμεσων φόρων, την ανεργία με διευκόλυνση των απολύσεων, την ανταγωνιστικότητα με κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού και το σπασμένο χέρι με αποκεφαλισμό. Ναι δεν λέω, του αποκεφαλισμένου το χέρι πια δεν πονά... Την ίδια συνταγή συνιστώ και σε όσους έχουν πονοκέφαλο από τις βουβουζέλες (η αλήθεια είναι ότι με τη χθεσινή νίκη ηχούσαν πιο όμορφα στα αυτιά μου!).
Τέλος, εάν η Πολιτεία ευελπιστεί στο να γεμίσει τα ταμεία της και μέσω του τζόγου, προτείνουμε να βάλει και τα δημοσιονομικά της χώρας στο Πάμε Στοίχημα. Σε όποιον πέσει μέσα στις προβλέψεις του, μπορεί να του κάνει ένα μεγάλο δώρο (π.χ. γεύμα με τον Αντιπρόεδρο, που λέει και ωραίες ιστορίες!). Εγώ δίνω από σήμερα τις προβλέψεις μου: ΑΕΠ -3%, έλλειμμα -8%, πληθωρισμός 4%, ανεργία 13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.