Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

"Κανένας τ’ όνομά μου, κι όλοι τους Κανένα με φωνάζουν"


Επί 3000 συναπτά έτη, από την εποχή του Ομήρου μέχρι την εποχή του ΔΝΤ, προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τους άλλους με τον ίδιο τρόπο:
  • Ποιος τύφλωσε τον Πολύφημο; Ο Κανένας!
  • Ποιος έδωσε ψεύτικα στοιχεία στους κύκλωπες της ΕΕ; Ο Κανένας!
  • Ποιος φταίει για τις πυρκαγιές του 2007, τις ανταλλαγές του Βατοπεδίου, τα δομημένα ομόλογα, τη Ζήμενς, το Χρηματιστήριο κ.λπ; Ο Κανένας (ενδεχομένως και ο Άγιος Κανένας).
  • Ποιος θεωρείται σήμερα ο καταλληλότερος πρωθυπουργός; Ο Κανένας!
Βέβαια, το πολιτικό σύστημα είναι τέτοιο που η προτίμηση προς τον Κανένα φιλοδωρεί στην πράξη το πρώτο κόμμα. Αλλά ποιος κάθεται τώρα να αξιολογήσει κόμματα, πολιτικές και ζητήματα αξιοπιστίας, τρόπων εφαρμογής των πολιτικών στην πράξη και, κυρίως, αποτελεσματικότητας και ανιδιοτέλειας των κρατούντων; Αυτά είναι ψιλά γράμματα για μια κοινωνία που δεν ντρέπεται να έχει βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ το 7-8 και το 5-6 αντίστοιχα, ή που καταδέχεται να λαμβάνει μέρος σε προεκλογικές προσλήψεις τύπου ΑΓΡΟΓΗΣ. Το αντικείμενο της οποίας είναι τόσο εξειδικευμένο (για όσους γνωρίζουν έστω και λίγο τα ζητήματα ψηφιοποίησης αγροτεμαχίων, ΟΣΔΕ, αναδασμών κ.λπ), που οι "διάφορες ειδικότητες" που χρειάστηκαν κατεπειγόντως καλοκαιριάτικα θυμίζουν κομμάτι το γνωμικό "πόσοι Πόντιοι χρειάζονται για να βιδώσουν μια λάμπα". Ζούμε με την ελπίδα ότι εάν τέτοια σκάνδαλα πρασινίσουν σε 2-3 χρονάκια, να υπάρχουν καλύτερες δικαιολογίες από το "ήταν νόμος των προηγούμενων", ή "κι εσείς κάνατε τα ίδια". Ήδη έχω ξεκινήσει συλλογή από ωραίες, ποταμίσιες πέτρες.
Και δυο λόγια για την ευφορία που φέρνουν τα στοιχεία για τη μεγάλη μείωση του ταμειακού ελλείμματος: Η εξοικονόμηση των δαπανών λειτουργεί μια χαρά, και το ίδιο θα κάνει μέχρι και τον Σεπτέμβριο (πέρσι βλέπετε είχαμε 2 εκλογές, ρουσφέτια κ.λπ). Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, όμως, η σύγκριση θα γίνεται με τα πεπραγμένα της σημερινής Κυβέρνησης, η οποία ήδη είχε αρχίσει να συγκρατεί τις δαπάνες. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της ΤτΕ, οι δαπάνες το 1ο εξάμηνο του 2009 αντιστοιχούσαν στο 60% όλης της χρονιάς. Και έχουμε και τις αυτοδιοικητικές εκλογές το Νοέμβριο, με αυξημένες δαπάνες σε σχέση με πέρσι. Συνεπώς θα πρέπει από Σεπτέμβριο να δούμε μια θεαματική ανάκαμψη και στα έσοδα, είτε από ειδικούς φόρους, είτε από επιστροφή παρανόμως καταβληθέντων αμοιβών, είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από τον Κανένα...KALO KOURAGIO!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.