Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Αγάπη μου, συρρίκνωσα το ... ΑΕΠ!


Μερικά σχόλια με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση 3,5% στο β' τρίμηνο του 2010 (και τα σχετικά δημοσιεύματα και τον πόλεμο ανακοινώσεων Κυβέρνησης - αντιπολίτευσης που θα ξεσπάσει οσονούπω):
Εχουμε ξαναγράψει ότι η ανάπτυξη ή η ύφεση είναι μεγέθη σχετικά για τρεις λόγους:
Πρώτον, ο τρόπος υπολογισμού του ΑΕΠ είναι τέτοιος που δεν εμπνέει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη, δεδομένου ότι επιτρέπονται αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων (ανά πενταετία) που μπορεί αναδρομικά να αλλάξουν τα όποια μεγέθη. Θα λέγαμε ότι το ΑΕΠ είναι στατιστικο-ιστορικό μέγεθος.
Δεύτερον, λαμβάνεται ως χρονική περίοδος αναφοράς το προηγούμενο τρίμηνο, ή έτος. Άρα τίθεται ζήτημα συγκρισιμότητας με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, καθώς και αξιοπιστίας των στοιχείων αυτών (ήδη εγκαλούμαστε ως κράτος για ψευδή και αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία).
Τρίτον, οι εκτιμήσεις των τρεχόντων χρηματικών ποσών του ΑΕΠ αποπληθωρίζονται, αναγάγονται δηλ. σε σταθερές τιμές 2000, με βάση τον ΔΤΚ. Η μεγάλη ύφεση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον υψηλό πληθωρισμό του β' τριμήνου 2010 (πληθωρισμός α' τριμήνου 3%, β' τριμήνου 5,2%). Σημειώνουμε ότι σε εποχικά προσαρμοσμένες τρέχουσες (μη αποπληθωρισμένες) τιμές, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Η υπόλοιπη διαφορά οφείλεται στον πληθωρισμό (μόλις 0,5% στο β΄τρίμηνο 2009). Εάν λάβουμε, δε, υπόψη ότι μεγάλο μέρος του πληθωρισμού οφείλεται στους έμμεσους φόρους, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η Πολιτεία έπρεπε να βρει άλλο τρόπο να αυξήσει τις εισπράξεις της, τέτοιο ώστε να παραμείνει ανεπηρέαστος ο πληθωρισμός.
Όμως, ο υψηλός πληθωρισμός επιδρά στον καθένα μας διαφορετικά: όποιος δεν καπνίζει, δεν πίνει, δεν έχει αυτοκίνητο και κάνει έρευνα αγοράς στα ήδη πρώτης ανάγκης, ελάχιστα κατάλαβε από τις αυξήσεις (πέρα από την κακή ψυχολογία της περιρρέουσας ατμόσφαιρας). Το αντίθετο με έναν επαγγελματία που μετακινείται 30.000 χλμ ετησίως με ΙΧ, καπνίζει κ.λπ.
Για τους λόγους αυτούς, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τις ανακοινώσεις για το δημόσιο χρέος (την 31/3/2010) σε λίγες μέρες από το ΓΛΚ - Υπ.Οικ.
Τέλος, όσον αφορά την κάθετη πτώση των εσόδων του Κράτους τον Ιούλιο, φαίνεται ότι ισχύει σε γενικές γραμμές το υπό του Μένιππου λεχθέν "Ουκ αν λάβοις, παρά του μη έχοντος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.