Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Χίλιες και μία... ψήφοι!


Από όσα ακούσαμε και διαβάσαμε τη βδομάδα μετά τις εκλογές, ξεχώρισα μια ερμηνεία της αποχής (οι ετεροδημότες δεν είχαν χρήματα για βενζίνη!) και ένα προεκλογικό σλόγκαν (Ψηφίστε Αλή Μπαμπά: αυτός έχει μόνο 40 κλέφτες!). Αλλά η πιο πετυχημένη συμπύκνωση των όσων συνέβησαν κατά την προεκλογική περίοδο έγινε από την παρωδία-υπερπαραγωγή του τούρκικου σήριαλ "Χίλιες και μία νύκτες" από τους Ράδιο Αρβύλα.
Εκεί είδαμε τον Ονούρ και τη Σεχραζάτ (Χαλιμά) να μην έχουν χρήματα για πετρέλαιο (τα 'φαγε η περαίωση του θείου και της γιαγιάς πεθαμένης ήδη από το 1960), ένα παιδάκι να στέλνει τούρτα με παστουρμά και σκόρδο στον Πανίκα με το μήνυμα "Keep working", τους πρωταγωνιστές να έχουν αγωνία για τα νούμερα της διακαναλικής στην κατηγορία 15-44, μεγαλοεργολάβους να κανονίζουν μίζες με γοητευτικό, πράσινο υπουργό, κάποιον να παθαίνει καρδιακή προσβολή επειδή ο Μπουμπούκος δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο, άλλοι να οδύρονται για την επιλογή Κικίλια αντί κάποιας γνωστής προσωπικότητας κ.λπ. Θα 'λεγα ότι πρόκειται για μια αριστοφανική πρακτική πολιτικοποίησης του νεανικού κοινού, σαφώς πιο αποτελεσματική από τα μάλλον ανούσια έως και βαρετά ντιμπέιτ - κοκορομαχίες των δελτίων των οκτώ (και των πρωινών εκπομπών). Όπου οι συζητήσεις εστίασαν αρχικά στο Μνημόνιο και το αντι-μνημόνιο, και ύστερα στο θέμα των μεταναστών στην Αθήνα. Σημειωτέον ότι το αντι-μνημόνιο έχει δύο όψεις: εκείνη της διαγραφής του χρέους που υποστηρίζει η Αριστερά (πλην ΚΚΕ θαρρώ) και εκείνη της ΝΔ, δηλ. του άλλου μείγματος πολιτικής και της ανάπτυξης, που θα μηδενίσει το έλλειμμα (βλ. και Παραμύθια της Χαλιμάς).
Ως προς το εκβιαστικό μήνυμα των εκλογών, θα μείνουμε με την απορία εάν ήταν μπλόφα, καθώς και εάν τελικά έπιασε τόπο. Προσωπικά νομίζω ότι χωρίς τον εκβιασμό, η διαφορά θα ήταν μόλις χίλιες και μία ψήφοι (όπως την μετράει ο Ηλ.Νικολακόπουλος), με ό,τι κι αν σήμαινε αυτό για την επόμενη μέρα (the day after). Κι αυτό, όπως αποδεικνύεται, δεν ήταν τίποτε μπροστά σε όσα συμβαίνουν στηνΙρλανδία και -ιδίως- στην Πορτογαλία με την αδύναμη Κυβέρνηση, που εξετάζει ακόμη και την έξοδο από το ευρώ. Μ' αυτά κατά νου και με την ελπίδα ότι δεν θα ξαναχρειαστεί να ψηφίσουμε μέχρι τον Οκτώβριο του 2013, εύχομαι ... καλό βόλι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.