Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Χορεύοντας με τους λύκους...


Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε γράψει για την πολιτική κουζίνα, όπου τα μαγειρέματα (δημοσιονομικών) στοιχείων δίνουν και παίρνουν, προκειμένου να κρύψουν οικονομικές ατασθαλίες κυβερνήσεων και να δικαιολογήσουν οικονομικές πολιτικές και μέτρα. Πριν λίγες μέρες ακούσαμε ότι τέρμα οι αστερίσκοι στα greek statistics (!). Από εδώ και πέρα θα χρησιμοποιείτε, κύριοι, άλλα σύμβολα. Εγώ προτείνω από τώρα να χρησιμοποιείται στα προσωρινά οικονομικά στοιχεία (εκτιμήσεις και προβλέψεις) ο σταυρός ( ), για προφανείς λόγους.
Μάθαμε, λοιπόν, ότι το έλλειμμα του 2009 "έκλεισε" στο 15,4% του ΑΕΠ. Οι μεταβολές προήλθαν κυρίως από την ένταξη των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα, ενώ ένα μικρό τμήμα εξαιτίας της μεγαλύτερης μείωσης του ΑΕΠ του 2009. Αντιπαρέρχομαι κάποιες αιτιάσεις που εκτέθηκαν στην οικονομική αρθρογραφία για το κατά πόσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. χρησιμοποιούν την ίδια μεθοδολογία (ως προς τις ΔΕΚΟ) - αν και θα ήταν χρήσιμο να ξέρουμε εάν στην Ελλάδα αποφασίσαμε να γίνουμε βασιλικότεροι του βασιλέως, ενώ περάσαμε ξυστά από τη χρεωκοπία. Θα ασχοληθούμε όμως με το ΑΕΠ.
Γνωρίζουμε ότι το ΑΕΠ, αν και το πλέον ιδιόρρυθμο μέγεθος, χρησιμοποιείται ως βάση αξιολόγησης των επιδόσεων μιας χώρας. Οι ιδιορρυθμίες εστιάζονται στη μεθοδολογία υπολογισμού, στη χρονοκαθυστέρηση δημοσίευσης των εκτιμήσεων (40-50 ημέρες μετά το τέλος του τριμήνου αναφοράς), στις συνεχείς αναθεωρήσεις του και τέλος στην διπλή υπόσταση του ονομαστικού και του πραγματικού ΑΕΠ. Η τελευταία απεικονίζεται για πρώτη, ίσως, φορά στον Προϋπολογισμό του 2011 (σελ.24). Ενώ, λοιπόν, η ύφεση αφορά το πραγματικό ΑΕΠ (τη διαχρονική μεταβολή του σε σταθερές τιμές 2000), ο λόγος έλλειμμα / ΑΕΠ (ο βασικότερος δείκτης του Μνημονίου) αφορά το ονομαστικό ΑΕΠ, δηλ.εκείνου σε τρέχουσες τιμές. Έτσι, για πρώτη φορά επίσης στον Π/Υ 2011 εμφανίζεται ο αποπληθωριστής ΑΕΠ, ο οποίος έρχεται να δώσει ακόμα μεγαλύτερο σασπένς στα νέα μέτρα του 2011, τα οποία -σημειωτέον- για κάθε 1 μονάδα του ΑΕΠ μεταφράζονται σε 2,35 δισ. ευρώ.
Ο αποπληθωριστής ΑΕΠ και ο ΔΤΚ αποτελούν 2 διαφορετικά μέτρα έκφρασης του πληθωρισμού. Ενώ τις περισσότερες χρονιές σχεδόν ταυτίζονται ή διαφέρουν ελάχιστα, στις εξαιρετικά κρίσιμες χρονιές του 2010 και 2011 η απόκλισή τους ξεπερνά ακόμα και τη μία μονάδα! Μήπως με το λογιστικό αυτό τρικ η τρόικα και το Υπ.Οικ. δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για να νομιμοποιήσουν τα επώδυνα μέτρα του Μνημονίου (ακόμα και το ΣτΕ έχει πειστεί πλήρως); Ας μην παραπονιόμαστε, σε 1-2 χρόνια θα έρθει και η επιβράβευση: αφού θα έχει ολοκληρωθεί η επώδυνη και χωρίς αναισθητικό εγχείρηση του μεγάλου ασθενούς, και αφού θα έχουμε χορέψει οι περισσότεροι τον Χορό του Ζαλόγγου, θα έρθει και η επιβράβευση: θα αναθεωρήσουμε αναδρομικά το ΑΕΠ κατά 10% και όλα θα είναι όμορφα και ωραία! Να, λοιπόν, μια άλλη ερμηνεία γιατί το ΠΟΠ πρέπει να είναι εμπροσθοβαρές (πέραν του έγκαιρου εξευμενισμού των αγορών).
Αυτά εν αναμονή της δημοσίευσης των επίσημων στοιχείων για το δημόσιο χρέος μέχρι τις 30/9/2010. Ξαναθυμίζουμε ότι το δημόσιο χρέος είναι από τα πιο αξιόπιστα μεγέθη (δεν αναθεωρείται), ενώ αναπροσαρμόζεται σε πραγματικές τιμές με βάση τον ΔΤΚ (και όχι με τον αποπληθωριστή ΑΕΠ - βγάλτε εσείς τώρα συμπέρασμα για το λόγο χρέος/ΑΕΠ!). Η όποια καθυστέρηση πάντως ελπίζω να μην οφείλεται σε κακά μαντάτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.