Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Ο... εμφύλιος του 1945!


Λίγο πριν αρχίσουμε την ερμηνεία του μηνύματος των εκλογών, και λίγο πριν κορυφωθεί η αγωνία για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Δεκέμβριο, θα ασχοληθούμε με ένα αγαπημένο θέμα: τον εμφύλιο μεταξύ της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. και της Δασικης Υπηρεσίας. Τον λέμε, δε, εμφύλιο γιατί υπάγονται και οι δύο στο ΥΠΕΚΑ και "πόλεμο" γιατί έχει δημιουργηθεί από καιρό ένα θεματάκι για την αρμοδιότητα σύνταξης των Δασικών Χαρτών.
Αφορμή στάθηκε ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας ΚΟΝΤΡΑ. Σε αυτό αναφέρεται η άρνηση χορήγησης από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. στη Δασική Υπηρεσία τόσο των έγχρωμων ορθοφωτοχαρτών (οι οποίοι διατίθενται μέσω Ίντερνετ, όπως είχαμε γράψει σε παλαιότερη ανάρτηση, και άρα θα πρέπει και οι δασικές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν την εφαρμογή αυτή, όπως όλος ο κόσμος!), όσο, κυρίως των ορθοφωτοχαρτών του 1945, οι οποίοι είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου και θα βοηθούσαν σημαντικά τις Δασικές Υπηρεσίες στην ταχύτερη αντιμετωπίση του μεγάλου όγκου αιτημάτων των πολιτών για Πράξεις Χαρακτηρισμού. Σημειώνεται ότι οι προσλήψεις έχουν παγώσει και για τα επόμενα χρόνια, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον για φωτοβολταικά και άλλα ΑΠΕ έχει προκαλέσει μια απίστευτη συσσώρευση αιτημάτων σε πολλές Υπηρεσίες, όπως γνωρίζω και προσωπικά από συναδέλφους.
Οι ορθοφωτοχάρτες του 1945 έχουν παραχθεί παλαιότερα με βάση τις αεροφωτογραφίες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού και υποτίθεται ότι κάποιος όρος στη σύμβαση μεταξύ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. και ΓΥΣ δεν επιτρέπει τη διάθεση των ορθοφωτοχαρτών στη Δασική Υπηρεσία, λες και πρόκειται για κάποιο σκοτεινό εχθρό και όχι για εκείνους που τους έχει ανατεθεί η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος! Εννοείται ότι οι χάρτες αυτοί παρήχθησαν με χρηματοδότηση του Γ΄ΚΠΣ (δηλ. χρήματα ευρωπαίων φορολογούμενων) στα πλαίσια ενός παλαιότερου έργου με τον ευφάνταστο τίτλο "Οριοθέτηση δασών και δασικών εκτάσεων" - ενός έργου που έγινε απλά για να μην πάνε χαμένα κάποια κονδύλια και δεν αξιοποιήθηκε πουθενά (όπως φυσικά και πάρα πολλά άλλα).
Και όλα αυτά ενώ η Ελλάδα έχει ήδη ενσωματώσει τις Οδηγίες για την ελεύθερη πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία και τις υποδομές γεωχωρικών δεδομένων και ενώ η παρούσα Κυβέρνηση έχει ως σημαία της τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (και καλά κάνει). Θα μου πείτε, μικρό το κακό. Καμία αντίρρηση, αρκεί οι υποψήφιοι επενδυτές να έχουν ιώβεια υπομονή για τη σύνταξη Κτηματολογίου, Δασικών Χαρτών και Δασολογίου, ή να έχουν γαϊδουρινή υπομονή για την εξέταση των αιτημάτων τους από τις Δασικές Υπηρεσίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.