Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Οι άθλοι του Ηρακλή (Πουαρώ)!...

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την εκτόξευση του δημόσιου χρέους κατά το πρώτο τρίμηνο 2011 θα πρέπει να επισημανθούν τα παρακάτω:
α) Η πραγματική μεταβολή του δημόσιου χρέους στο τρίμηνο σε τρέχουσες τιμές είναι περίπου 8 δισ. (ή 2,4%) αντί 14,2 δισ. (4,2%) που αναφέρθηκε, λόγω των αυξημένων ταμειακών διαθεσίμων από 7,2 σε 13,4 δισ.ευρώ. Σε σταθερές τιμές (δηλ. λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό), η αύξηση είναι μόλις 0,68%.
β) Το πραγματικό δημόσιο χρέος (αφαιρουμένων των ταμειακών διαθεσίμων, ήτοι 341,1 δισ.) εκτιμάται στο 149,8% του ΑΕΠ, ελάχιστα χαμηλότερα από το όριο βιωσιμότητας, εάν αθροίσουμε το ΑΕΠ των τελευταίων 4 διαθέσιμων τριμήνων (2ο τρίμ. 2010 έως και 1ο τρίμ. 2011, βλ. σχετική ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ 13/5/2011)
γ) Σε ένα χρόνο η αύξηση ήταν 37,9 δισ. ευρώ, όσο και κατά το "σωτήριο" έτος 2009. Δυστυχώς, το χρέος δεν αβγατίζει μόνο από το έλλειμμα της περασμένης χρονιάς (20,6 δισ.), αλλά και από ενσωμάτωση παλαιότερων αφανών χρεών, από την εξόφληση χρεών νοσοκομείων, καθώς και από την άσπρη τρύπα φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που και αυτή, βεβαίως, έγινε μαύρη και καταπίνει εκατ.ευρώ.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα μυθικό τέρας βγαλμένο από την ελληνική μυθολογία, μια Λερναία Ύδρα, που δικαιολογημένα τρομάζει τους εταίρους μας και στέλνει τα σπρεντ πάνω από τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ. Και όμως! Υπάρχει ένας ημίθεος, ένας Ηρακλής, που δεν μας γέμιζε το μάτι (που λέει ο λόγος), και έρχεται να μας σώσει! Αφού σαν Κέρβερος επιβλέπει την τήρηση του ΠΣΑ, αφού τα έβαλε με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες της αντιεξουσιαστικής αριστεράς, αφού ανέλαβε να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία (βλέπε κέντρο Αθήνας), αφού έφαγε και τον κάπρο του Ερυμάνθου (άσχετο, αλλά μου θυμίζει λίγο από Οβελίξ), τώρα πάει να εντοπίσει, ως άλλος Ηρακλής Πουαρώ, και να μας φέρει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων από την Ελβετία! Εν τω μεταξύ, η Λερναία Ύδρα περιμένει με αγωνία να καταβροχθίσει την 5η δόση της τρόικας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.