Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Με το ψαλίδι στο... λαιμό!...

Η Μέρκελ πήρε την ψαλίδα της (ή μάλλον την γερμανικής κατασκευής υπερσύγχρονη κουρευτική μηχανή) και ετοιμάζεται για τη μεγάλη κουρά! Τώρα ποιος της είπε ότι το κούρεμα των προβάτων (γιατί για πρόβατα μιλάμε μάλλον, παρά για γίδια) γίνεται προχωρημένο φθινόπωρο, αντί της Άνοιξης, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Πιθανόν αυτό να είναι το δωράκι για τα γεννητούρια στον έτερο σύμμαχό της (ποιος τού 'πε να βρει τόσο όμορφη σύζυγο), ο οποίος βλέπω σύντομα να χάνει το ένα από τα τρία πιστοληπτικά "Α" και στα δικά του κρατικά ομόλογα. Βλέπετε, οι γαλλικές τράπεζες δεν ήθελαν, δεν μπορούσαν ή δεν πρόλαβαν να ξεφορτωθούν τα προσεχώς άχρηστα ελληνικά "χαρτιά", και έτσι, μαζί με τις δικές μας τράπεζες και τα ασφαλιστικά μας ταμεία, είναι οι μεγάλοι χαμένοι της τρελής με το ψαλίδι. Και όλα αυτά γιατί, λέει, ανακάλυψαν ξαφνικά ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, άσχετα από το γεγονός ότι η βιωσιμότητά του στο Μνημόνιο 1 βασίζονταν στην παρακινδυνευμένη πρόβλεψη για σύντομη επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς και στη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος...
Αλλά πώς να μειωθεί κι αυτό, όταν έπρεπε να βάλουν οι "εταίροι" μας το ψαλίδι στο λαιμό για να διαπιστώσουμε, π.χ. ότι πιθανότατα ένα μεγάλο ποσοστό από τους 79.844 αναπόγραφους συνταξιούχους του ΙΚΑ (περίπου 10% του συνόλου) παίρνουν σύνταξη μαϊμού; Και πιθανότατα ανάλογο ποσοστό να ισχύει για τους 400.000 περίπου συνταξιούχους του Δημοσίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πιθανότατα ένα μεγάλο ποσό, χονδρικά της τάξης του 1 δισ.ευρώ, να πληρώνεται σε μη δικαιούχους, επιβαρύνοντας το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, στο οποίο συμμετέχουν με τα δικά τους έσοδα - έξοδα οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης - ένα δεύτερο "κράτος" από άποψη απόλυτων μεγεθών.
Εδώ δεν μιλάμε για καταπολέμηση φοροδιαφυγής, παραοικονομίας κ.λπ που απαιτούν διαφορετική προσέγγιση. Εδώ μιλάμε για αδικαιολόγητες απευθείας πληρωμές σε μη δικαιούχους. Ήδη περίπου 10.000 "συνταξιούχοι" παραιτήθηκαν μόνοι τους από την καταβολή της σύνταξής τους!
Αλλά μήπως υπάρχουν και πραγματικά στοιχεία για την ακριβέστερη εκτίμηση του παραπάνω διαχρονικού διαφαινόμενου σκανδάλου; Η απάντηση είναι ναι, μέσω της διασταύρωσης των δηλωθέντων ποσών στις φορολογικές δηλώσεις και των ποσών που πληρώνονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Υποθέτουμε εδώ ότι, κάποιος που εισπράττει παράνομα τη σύνταξη ενός τρίτου (πιθανότατα αποβιώσαντα), λογικά δεν τη δηλώνει στη φορολογική δήλωση του πεθαμένου. Στη συνέχεια παρατίθενται τα αποτελέσματα από τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Στατιστικό Δελτίο Φορολογικών Δεδομένων Οικονομικού Έτους 2009) και της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Κοινωνικός Προϋπολογισμός έτους 2009). Τα στοιχεία αναφέρονται στο έτος 2008:
  • Αριθμός συνταξιούχων (κύρια σύνταξη) που έκαναν φορολογική δήλωση (κωδικοί 303 και 304 εντύπου Ε1): 2.284.216
  • Αριθμός συνταξιούχων σύμφωνα με ΓΓΚΑ: 2.350.833
  • Απόκλιση: 66.617 (υπενθυμίζεται: αναπόγραφοι ΙΚΑ: 79.844)
  • Δηλωθέντα ποσά κύριων και επικουρικών συντάξεων: 26,70 δισ.ευρώ
  • Πληρωθέντα ποσά σύμφωνα με ΓΓΚΑ: 29,07 δισ.ευρώ
  • Απόκλιση: 2,36 δισ. ευρώ, ή 1% του ΑΕΠ!
Αντίστοιχες αποκλίσεις ισχύουν και για το έτος 2007: 43.489 λιγότεροι "συνταξιούχοι" και 2,75 δισ.ευρώ που πληρώθηκαν, αλλά δεν δηλώθηκαν ποτέ στις φορολογικές δηλώσεις!
Και προκύπτει τώρα το ερώτημα: δικαιολογούνται οι αποκλίσεις από πιθανή μη υποβολή δήλωσης από μη υπόχρεους συνταξιούχους (συνολικό εισόδημα <6000 ευρώ;). Ή πρόκειται πραγματικά για ένα ακόμα (από τα πολλά) σκάνδαλα διασπάθισης δημόσιου χρήματος, που συνέβαλε στην εθελοντική μας χρεοκοπία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.