Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Εκλογές με... λίστα!...

Λίγες μέρες έμειναν για τη δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλο-οφειλετών φυσικών προσώπων, με χρέη μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ προς το Δημόσιο, σύμφωνα με σημερινό τελεσίγραφο του Υπ.Οικ. Ο οικονομικός εισαγγελέας έπιασε - ευτυχώς!- δουλειά και ξεσκονίζει τις λίστες, βαδίζοντας στα χνάρια της περίφημης IRS. Ενδιαφέρον πάντως θα είχε να κάνει και μια διασταύρωση μεταξύ των εν λόγω οφειλετών και των χορηγών των κομμάτων, εν όψει της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου. Γιατί αν χορηγοί και μεγαλο-οφειλέτες ταυτίζονται, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς γιατί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν αισίως τα 41,1 δισ.ευρώ (στοιχεία του Ιουνίου). Ξέρω, μεγάλο ποσοστό από αυτά είναι ανεπίδεκτο είσπραξης. Στο ποσό αυτό όμως, δεν περιλαμβάνονται τα 11 δισ.ευρώ των χρεών προς στα ασφαλιστικά ταμεία, ή οι ανείσπρακτες οφειλές προς τους Δήμους, ξεπερνώντας έτσι συνολικά και τα 50 δισ.ευρώ που προσδοκά η τρόικα να εισπράξει από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Και φυσικά δεν περιλαμβάνονται τα κάθε λογής θαλασσοδάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις, τα οποία στο τέλος θα καλυφθούν με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων, συμπεριλαμβανομένων και των 200 εκ. ευρώ χρεών των δύο μεγάλων κομμάτων σε Τράπεζες.
Αλλά το απίθανο κράτος μας, αντί να εκβιάσει τους μεγαλο-οφειλέτες με άμεση διακοπή ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την απειλή φυλάκισης, τούς δίνει παρατάσεις επί παρατάσεων και τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών. Ενώ αντίθετα σε περίπτωση λανθασμένου υπολογισμού του ειδικού τέλους ακινήτων θα πρέπει κανείς πρώτα να πληρώσει όλο το ποσό και μετά να βρει το δίκιο του!
Παρ' όλ' αυτά η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και ιδίως προς την κατεύθυνση της απλοποίησης του Κώδικα Συναλλαγών (ΚΒΣ) θα πρέπει λογικά να δημιουργήσει θετικές προσδοκίες, αρκεί οι αλλαγές να μην ταυτίζονται στη φιλοσοφία τους με την περίφημη εγκύκλιο για το ΦΠΑ της... μπουγάτσας. Η απλοποίηση του Κώδικα Συναλλαγών είναι κομβικής σημασίας αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του 2008, σε συνολικό τζίρο νομικών προσώπων (εταιρειών) 321,8 δισ.ευρώ δηλώθηκε εισόδημα μόλις 16,7 δισ.ευρώ και εισπράχθηκε φόρος μόλις 4 δισ.ευρώ, ή μόλις 1,26% επί του τζίρου! Τη στιγμή που ο πέλεκυς της φορολογίας (άμεσης και έμμεσης) πέφτει βαρύς σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα - ας είναι καλά η περαίωση.
Όσο για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ που υποτίθεται ότι θα συνόδευε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (αρχικά είχε διαδοθεί ότι θα γίνει από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, αλλά όσο είδατε εσείς μείωση στα διόδια κατά 50%, άλλο τόσο θα μειωθεί και ο ΦΠΑ) ερχόμαστε να κάνουμε την εξής πρόταση: καθιέρωση περιόδου με μειωμένο ΦΠΑ για περιορισμένο χρονικό διάστημα π.χ. 1 - 2 μηνών, ή καθιέρωση μειωμένου ΦΠΑ σε γεωγραφικές περιοχές με τη μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση, ή σε περιοχές με τη μεγαλύτερη ανεργία (π.χ. Δ.Μακεδόνια), με ταυτόχρονη κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος από τα νησιά. Και τέλος μια ακόμα πρόταση λαμβάνοντας υπόψη τον πρόωρο ερχομό του χειμώνα: αναστολή του υψηλού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης για περίοδο 30 ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.