Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Santa, freeze, σ' λέω!...

Μετά τη σημερινή σύλληψης της 79χρονης για χρέη στο δημόσιο (που καλύτερα να αναφέρανε τ' όνομα παρά την ηλικία της), αρχίζω να έχω βάσιμες υποψίες ότι ανάμεσα στα τρανταχτά ονόματα (βλέπε στις τρανταχτές... ηλικίες) των υπό σύλληψη (για λίγες ώρες) φοροδιαφυγάδων, θα περιλαμβάνεται και ο προσφιλής σε όλους μας Santa Claus!
Γιατί; Καταρχάς, ενώ εορτάζει του Αγίου Νικολάου, μάς επισκέπτεται το βράδυ των Χριστουγέννων, δημιουργώντας σύγχυση στους απανταχού στην Ελλάδα γονείς, αλλά και στα νεαρά ζευγάρια, ελέω και οικονομικής κρίσης, σχετικά με το σωστό timing των δώρων. Για την αποφυγή της γκρίνιας χρονιάρες μέρες, ας έχετε ένα δώρο καλού-κακού για το ταίρι σας, ήδη από το Christmas eve.
Δεύτερον, γιατί ο Santa αποκλείεται να έχει αποδώσει ποτέ ΦΠΑ (όντας πάντοτε πιστωτικός), πόσο μάλλον να έχει μαζί του να νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια - δελτία αποστολής) για το εμπόρευμά του.
Τρίτον, γιατί η διπλή ιδιότητά του (Άη Νικόλας και Άη Βασίλης) αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι έχει κάτι να κρύψει, όπως π.χ. οι επιχειρήσεις με τα διπλά βιβλία.
Αλλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι σ' αυτό το μίνι πρωτάθλημα συλλήψεων, μεταξύ ΣΔΟΕ και Οικονομικής Αστυνομίας, νομίζω ότι καιρός είναι να δούμε και συλλήψεις προϊσταμένων Υπουργείων και ΝΠΔΔ, διοικητών Νοσοκομείων και Ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς και Δημάρχων, αφού όλοι αυτοί οι φορείς στους οποίους προϊστανται έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 6,67 δισ. ευρώ! Και είναι βέβαιο ότι μεγάλο μέρος των οφειλών αυτών αφορούν σε ποσά άνω των 75.000 ή 150.000 ευρώ που είναι τα κρίσιμα όρια για περάσει κανείς μια βόλτα από το Αυτόφωρο (για καφέ και τσιγάρο). Ας μην σκίζουν τα ιμάτιά τους λοιπόν στο Υπ.Οικ. κατηγορώντας τους δικαστές ότι αφήνουν τους οφειλέτες ελεύθερους, εάν αυτοί επικαλούνται, π.χ. οφειλές του Δημοσίου προς αυτούς, προβλήματα υγείας, προχωρημένη ηλικία, τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσουν το Πρωτοχρονιάτικο Κρατικό, ή ό,τι άλλο.
Το σημαντικότερο ζήτημα με τους οφειλέτες του Δημοσίου είναι πρώτα απ' όλα η νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού. Το αποτελεσματικότερο -συνάμα και σκληρό- μέτρο είναι με το που καθίσταται μια οφειλή π.χ. ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος ληξιπρόθεσμη, να γίνεται αυτόματα ανενεργός ο ΑΦΜ του οφειλέτη. Έτσι, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται ο ΦΠΑ για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης, ή και για τη μείωση, πρακτικά, του κόστους λειτουργίας, δημιουργώντας έτσι παράνομο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με μια άλλη καθ' όλα νόμιμη επιχείρηση. Βέβαια, θα πρέπει να υπάρξουν κατάλληλες προβλέψεις π.χ. για τα πιστωτικά τιμολόγια, και οπωσδήποτε να γίνει ο περίφημος συμψηφισμός με τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Αλλά ποιος να ασχοληθεί με τέτοιες ασήμαντες λεπτομέρειες, όταν το σημαντικό είναι το πότε θα γίνουν οι εκλογές και αν ο ΓΑΠ θα είναι ξανά υποψήφιος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.