Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ο Τζακ και η φασολιά!...


Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι. Όχι, δεν πρόκειται για τα 5 μαγικά φασόλια που αγοράσαμε πουλώντας την "αγελάδα"!... Είναι που η τρισκατάρατη περαίωση έκανε κάποιους να βάλουν το χέρι στην τσέπη, κι ας βρίσκονται εκεί κάθε λογής καβουρομάνες!
Ο πολυπόθητος (αναθεωρημένος) στόχος των εσόδων γίνεται πλέον εφικτός μέχρι τέλος του έτους (5 δισ. το Νοέμβριο - απομένουν μόνο 6 δισ.), ο οποίος αν συνδυαστεί με άλλα χαρμόσυνα μηνύματα από τη μείωση (εξορθολογισμό θα 'λεγα) των δαπανών (όπως τα δεκάδες εκατομμύρια από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μόνο στον ΟΑΕΕ) θα κάνει να φυσήξει το πρώτο αεράκι αισιοδοξίας σε ένα μήνα από σήμερα. Όχι γιατί ο Άγιος Βασίλης θα βοηθήσει στην επιμήκυνση ή την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά γιατί, ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι αγορές, φαίνεται ότι θα έχουμε τον πρώτο προϋπολογισμό (του 2010) υλοποιημένο κοντά στις προβλέψεις, έπειτα από πολλά χρόνια. Εάν η επικείμενη επιμήκυνση συνδυαστεί και με μειωμένο επιτόκιο, τόσο το καλύτερο.
Μαγικές, λοιπόν, λύσεις, φασόλια και ουράνιοι θησαυροί δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως επίγειοι θησαυροί, που μπορούν να μας σώσουν, με σκληρή δουλειά και θυσίες, από την πιθανή χρεωκοπία: Το Σ/Κ ήμουν στο Γράμμο, σε ένα απομακρυσμένο χωριό του Ν.Καστοριάς, το οποίο έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης, σιγά-σιγά, αρχίζει να αναπτύσσεται ξανά. Εκεί η ζωή κυλά αργά, μακριά από spreads και ΔΝΤ, με τους πόρους που παρέχει η φύση, κυρίως η κτηνοτροφία και η (μη επιδοτούμενη) εκμετάλλευση των ιδιαίτερα παραγωγικών δασών.
Προσεγγίζοντας το χωριό μέσω του δασικού δρόμου βλέπει κανείς εκατοντάδες κορμούς μαυρόπευκων στις άκρες του δρόμου, οι οποίοι έχουν υλοτομηθεί έπειτα από έγκριση του τοπικού Δασαρχείου. Μεγάλο μέρος των εσόδων γεμίζει τα Κρατικά Ταμεία, καθώς και της Κοινότητας όπου ανήκει το δάσος, παρέχοντας ταυτόχρονα απασχόληση σε υλοτόμους. Ξέρω, τα χρήματα είναι ψίχουλα, αλλά είπαμε, φασούλι το φασούλι, γεμίζει ο κρατικός κορβανάς. Στα αλπικά βοσκοτόπια του χωριού βόσκουν δεκάδες αγελάδες ελευθέρας βοσκής, δημιουργώντας εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους. Και στο χωριό, ανάμεσα στα λιγοστά καλαίσθητα πέτρινα κτίρια, διακρίνει κανείς τον ξενώνα Grammos Lodge (www.grammos.com/portal), ο οποίος κτίστηκε με μεράκι, σκληρή δουλειά και προσωπική εργασία ενός νέου ανθρώπου, με τοπικά υλικά, χωρίς επενδυτικούς νόμους, χρηματοδοτήσεις και Leader, με μικρά αλλά σταθερά βήματα κάθε χρόνο. Με τιμές απαράδεκτα χαμηλές και φιλικές, συστήνουμε ανεπιφύλακτα μια απόδραση από την καθημερινότητα και το άγχος του Μνημονίου, της τρόικας, των ελλειμμάτων, του χρέους και των spreads!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.