Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικη ιστορία!


Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης και ελπίδας. Γιορτή που αποκτά ακόμα μεγαλύτερο νόημα τη φετινή χρονιά, αφού το ταρακούνημα της οικονομικής κρίσης -όπως το ταρακούνημα των πολυελαίων στις εκκλησίες σήμερα, για τη γέννηση του Θεανθρώπου- συντελεί σε μια επαναξιολόγηση κάποιων πραγμάτων που είχαμε για δεδομένα στην επίπλαστη ευημερία μας.
Πριν λίγες ώρες ψηφίστηκε ένας πολεμικός (κατοχικός) προϋπολογισμός. Αλλά μην ξεχνάμε ότι στους πολέμους ενεργοποιούνται όλα εκείνα τα αντανακλαστικά και τα θετικά του λαού μας (π.χ. αλληλεγγύη, φιλότιμο, αγωνιστικότητα, αντίσταση). Εύχομαι και ελπίζω να μεταμορφώσουμε τους τρεις κακούς δανειστές μας σε τρεις μάγους με δώρα που θα προσκυνήσουν ένα νέο κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό θαύμα στη χώρα μας. Δεν ξέρω αν τελικά αυτό θα γίνει ομαλά ή με αγώνες και επανάσταση. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι, αντίθετα με ό,τι νομίζουμε, δεν χρειάζονται πολλά πράγματα από τον καθένα μας, ιδίως αν ήταν πιθανό να μας επισκεφθούν τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων και να μας απαλλάξουν από όλα εκείνα που μας οδήγησαν στο μη παραπέρα, όπως τελικά απάλλαξαν από την κακομοιριά του και τη μιζέρια του τον Σκρουτζ, στη Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Ντίκενς.
Το πνεύμα των Χριστουγέννων του παρελθόντος μάς θυμίζει πώς περιμέναμε ανυπόμονα τα Χριστούγεννα για να πούμε τα καλάντα, να στολίσουμε το δέντρο, να φάμε λιχουδιές, να σταματήσουν τα σχολεία και να περάσουμε δύο εβδομάδες ξενοιασιάς και παιχνιδιού.
Το πνεύμα των Χριστουγέννων του παρόντος μάς δείχνει ότι κακώς γκρινιάζουμε και παραπονιόμαστε ότι δεν μας φτάνουν τα χρήματα και ότι ήλθε η καταστροφή, αφού πάντοτε υπάρχουν άνθρωποι σε μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς, με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα οικονομικά και υγείας, ενώ κάποιοι από αυτούς, παραδόξως, είναι τελικά περισσότερο ευτυχισμένοι και χαρούμενοι, αφού εκτιμούν περισσότερο τις μικρές χαρές της ζωής.
Και το πνεύμα των Χριστουγέννων του μέλλοντος μάς δείχνει πού θα καταντήσουμε αν συνεχίσουμε να ζούμε λες και δεν υπάρχουν άλλοι γύρω μας ή λες και δεν υπάρχει μέλλον: Όταν φοροδιαφεύγουμε, αδιάφορο άλλος λίγο ή πολύ, αφού τελικά τα κορόιδα που πληρώνουν φόρους πληρώνουν εν ονόματι όλων. Όταν κλείνουμε τα χρήματα στις θυρίδες ή τα πάμε στο εξωτερικό, οδηγώντας τις τράπεζες σε κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όταν ενισχύουμε την παραοικονομία και τις μεγάλες πολυεθνικές, ενώ τα συνοικιακά μαγαζιά του γείτονα βάζουν λουκέτο. Όταν με μέσο καταλαμβάνουμε μια θέση εργασίας εις βάρος ενός περισσότερο άξιου και με περισσότερη ανάγκη συνανθρώπου. Όταν απολαμβάνουμε απαράδεκτα προνόμια και επιδόματα, τη στιγμή που περικόπτονται οι συντάξεις των συνταξιούχων, που όλοι έχουμε στην οικογένειά μας...
Με τις ευχές μου, λοιπόν, για ένα καλύτερο αύριο, και με ειδικές ευχές στο αγαπημένο μας fimotro να ελέγχει και να τσιγκλάει τους πάντες χωρίς διακρίσεις και χωρίς εξαρτήσεις, φτάνοντας ακόμα και το Νο1 του alexa!
Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.