Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Size does matter!


'Οχι, σήμερα δεν θα πούμε για την επιμήκυνση του χρέους (αυτή εξάλλου είναι χρονική, την άλλη την πετυχαίνουμε από μόνοι μας), αφού όπως φαίνεται κλείδωσε και μένει να καθοριστούν το ποσό και το επιτόκιο (λεπτομέρειες δηλαδή...)
Ούτε θα πούμε για τις αλλαγές τύπου King Kong στα εργασιακά. Αν πολλοί εξεπλάγησαν αρχικά για τη μετακίνηση της πρώην υπουργού Οικονομίας στο Εργασίας, τώρα καταλαβαίνουν πόση δόση τιμωρίας είχε η κίνηση αυτή...
Ούτε όμως και για το μέγεθος του ελλείμματος, που ανακοινώθηκε χθες στα 18,6 δισ.ευρώ (δηλ. χοντρικά 1,7 δισ.μηνιαίως), δηλ. στο -27,4% έναντι ετήσιου στόχου για -33,25%. Πόσο ακόμα άλλωστε θα αυξηθεί τον Δεκέμβριο με τα κουτσουρεμένα δώρα και το γιορτινό φοροσαφάρι;
Επίσης δεν αναφερόμαστε προς το παρόν και στο αιώνιο θέμα συζήτησης των γυναικών, αν και ο χιονιάς και το κρύο, πάντα είναι καιρός για δύο, ιδίως με ακριβό πετρέλαιο (ε, ρε γλέντια από 15/10/2011).
Αλλά θα πούμε για το νέο τρόπο φορολόγησης των τσιγάρων. Βλέπετε, τα χρήματα των φορολογούμενων πιάνουν τόπο, αφού ο πιο αποτελεσματικός τρόπος φορολόγησης του καπνού επιτέλους βρέθηκε! Μη νομίζετε ότι έγινε κάποια βαθυστόχαστη ανάλυση προσφοράς και ζήτησης για την εύρεση του επιπέδου κατανάλωσης όπου μεγιστοποιούνται οι εισπράξεις από τη φορολογία... Η νέα φορολόγηση που ανακάλυψαν οι φωστήρες του Υπ.Οικ για να δικαιολογήσουν τις νέες αυξήσεις είναι ανάλογα με το μήκος. Μέχρι 8 εκ. θεωρείται ένα τσιγάρο, από 8-11 εκ. είναι 2 τσιγάρα και από 11 εκ. και πάνω είναι τρία τσιγάρα! Όπως καταλαβαίνετε το στριφτό θα πάει σύννεφο! Αν και νομίζω όμως ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί φορολόγηση ανάλογα και με το πλάτος του τσιγάρου, αφού δεν είναι σωστό τα λεπτεπίλεπτα τσιγάρα να φορολογούνται λιγότερο από τους μπάφους!
Μετά τις εξελίξεις αυτές στο μέτωπο των εσόδων και στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, οι κάθε λογής καλικάντζαροι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, αφού φαίνεται ότι θα τη σκαπουλάρουν και φέτος (λόγω μεγέθους). Και φυσικά, περιμένουμε και τις νέες μεγάλες ιδέες στον τομέα της ανάπτυξης - μετά από 12 μήνες έχουμε και μεγάλες προσδοκίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.