Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Εσωτερική υποτίμηση (νοημοσύνης)...

Στο 6,6% έφτασε η ύφεση στο δ' τρίμηνο 2010 (οι ανακοινώσεις ΕΛ.ΣΤΑΤ. και Eurostat συνέπεσαν περιέργως την ίδια μέρα...), ενώ συνολικά για το 2010 άγγιξε το 4,5%, με το Α.Ε.Π. να φτάνει τα 229.395 δισ.ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Με το έλλειμμα του 2010 στα 20.626 δισ.ευρώ (σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Υπ.Οικ.), το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2010 υπολογίζεται σε...8,99%.
Κι ενώ οι αντοχές της κοινωνίας γενικότερα δοκιμάζονται εν όψει του μηδενισμού του ελλείμματος μέχρι το 2015, ξαφνικά μαθαίνουμε ότι θα πρέπει να εκποιήσουμε (ή να αξιοποιήσουμε) δημόσια περιουσία με ενδεικτικό στόχο τα 50 δισ.ευρώ, όχι για να αντισταθμίσουμε τυχόν υστέρηση στους στόχους για το έλλειμμα, όπως παλαιότερα, ή για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη, αλλά για τη μείωση του δημόσιου χρέους! Θέλετε να επαναγοράσετε το χρέος σας; μας λένε. Δώστε και σώστε! Πολύ καλά, κύριοι, και 'μεις σας πληροφορούμε ότι θα πουλήσουμε ακριβά το τομάρι μας. Στο κάτω κάτω, αυτά τα 50 δισ. αντιστοιχούν μόλις στο 15% του δημόσιου χρέους, που πιθανότατα με ένα καλλιτεχνικό κούρεμα θα τα εξοικονομήσουμε ούτως ή άλλως. Ας μην ξεχνάμε ότι, εάν το πρωτογενές έλλειμμα μηδενιστεί (δηλ. το έλλειμμα χωρίς τους τόκους), η απειλή της χρεωκοπίας μετατρέπεται από εφιάλτης σε δελεαστικό μοχλό πίεσης, όσο ξένοι επενδυτές, τράπεζες και ΕΚΤ, συνεχίζουν να κατέχουν μέρος αυτού του χρέους. Αν υποθέσουμε ότι είμαστε εδώ και ένα χρόνο τα οικονομικά πειραματόζωα της Δύσης, να πούμε απλά ότι και τα πειραματόζωα μπορούν να πειραματιστούν με τις αντιστάσεις απέναντι σε μολυσματικές ασθένειες (βλέπε ντόμινο χρεωκοπίας) όσων δαγκώνουν...
Τώρα, για τη φαρσοκωμωδία των προηγούμενων ημερών, να πούμε ότι όπως αποτυγχάνουν παταγωδώς προς το παρόν η εσωτερική υποτίμηση και ο αποπληθωρισμός, την ίδια τύχη θα έχουν και οι προσπάθειες για την υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών (το αυτό ισχύει και για τη φημολογία περί πρόωρων εκλογών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.