Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Δεσμοί αίματος και... χρήματος!

Σας φέρνω νέα από την όμορφη Κύπρο, νέα που θα δημιουργήσουν ανάμεικτα συναισθήματα.
Δεν ξέρω τι θα γίνει με την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου και πόσο θα κοστίζει το λίτρο, όταν (και αν) οι πλατφόρμες άντλησης πιάσουν δουλειά. Ξέρω όμως, ότι η βενζίνη στην Κύπρο είναι σημαντικά φθηνότερη απ' ό,τι εδώ - γύρω στα 1,20 ευρώ / λίτρο (αν και τα περισσότερα οχήματα είναι πετρελαιοκίνητα), και με πολύ μικρές διακυμάνσεις, το πολύ 5 λεπτών. Επίσης, διόδια στους (ολοκληρωμένους και όχι υπό κατασκευή) αυτοκινητόδρομους που συνδέουν Λάρνακα, Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο δεν υπάρχουν (άρα: όλοι οι Κύπριοι εποχούμενοι είναι... τζαμπατζήδες).
Αν λάβει κανείς υπόψη και το υψηλότερο επίπεδο μισθών στην Κύπρο σε σχέση με την Ελλάδα, αντιλαμβάνεται τότε πόσο σημαντικά δυσανάλογο είναι το κόστος μετακίνησης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Και αντιλαμβάνεται ίσως γιατί ορισμένοι στην Ελλάδα κάνουν μια ιδιότυπη "εσωτερική υποτίμηση" στο κόστος μετακίνησης, είτε πληρώνοντας επιλεκτικά διόδια και εισιτήρια λεωφορείων, είτε αρνούμενοι να καταβάλουν το σχετικό αντίτιμο. Γιατί προφανώς δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί το πώς ενώ από τη μία έχουμε κούρεμα μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, δεν έχουμε αντίστοιχο κούρεμα και στο κόστος βασικών υπηρεσιών.
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι μόνο το δικό μας ανώτατο δικαστήριο που κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις νόμου για τη χορήγηση ιθαγένειας. Το ανώτατο δικαστήριο της Κύπρου έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις νομοσχεδίου για τη χορήγηση στεγαστικής βοήθειας στα παιδιά γυναικών προσφύγων. Αιτιολογία; η πρόνοια αυτή προσκρούει σε συνταγματική διάταξη σύμφωνα με την οποία ένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να αυξάνει τα έξοδα του κράτους...
Πιθανόν αυτή η συνταγματική διάταξη να εφαρμόζεται γενικότερα και όχι κατά περίπτωση (γιατί και στην Κύπρο το μεταναστευτικό είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα), πάντως αποτελεί κάτι που θυμίζει λίγο τις συνταγματικές προβλέψεις που προωθεί η Μέρκελ σε όλες τις χώρες της Ευρώπης (έλλειμμα, χρέος). Αρκεί, εάν εφαρμοστεί κάτι ανάλογο, να περιλαμβάνει στη σφαίρα της αντισυνταγματικότητας κάποιες αυξήσεις που δίνουν στους εαυτούς τους βουλευτές και δικαστές και να μην περιορίζεται εκεί που συμφέρει κάθε φορά την εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.