Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Μία χρονιά γεμάτη... άλλοθι!

Συμμαζεύοντας τις αποδείξεις της χρονιάς (κάνοντας ένα είδος μίνι-απολογισμού) πήρε τ' αυτί μου για το θέμα των εμπρησμών των ελληνικών δασών τις χρονιές 1995-1997 από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Βέβαια, χειμωνιάτικα είναι λίγο άκαιρο να ασχολείται κανείς με τέτοια ζητήματα, αφού τα δάση μάλλον κινδυνεύουν από το ακριβό πετρέλαιο σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα μειωμένα κονδύλια για περιπολίες στα κατά τόπους Δασαρχεία, παρά από τους πράκτορες των εξ ανατολάς αιώνιων εχθρών μας (ή και των βορινών). Όμως, τι σημασία έχει εάν τις φωτιές τις έβαλαν ξένοι πράκτορες ή ημεδαποί κτηνοτρόφοι ή πυρομανείς ή οικοπεδοφάγοι; Το ζήτημα είναι ότι μια ευνομούμενη Πολιτεία θα πρέπει να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, και όχι να αναζητά άλλοθι ανοργανωσιάς και απροετοιμασίας.
Δυστυχώς όμως αυτή η νοοτροπία φαίνεται ότι έχει ριζώσει για τα καλά στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, και ίσως εκεί να οφείλεται η κακή εικόνα του Δημόσιου τομέα γενικότερα, ο οποίος κι αυτός με τη σειρά του χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τις αποτυχημένες πολιτικές που εφαρμόζονται.
Η τακτική της μη ανάληψης ευθυνών από κανέναν συνδυάζεται άψογα με την ύπαρξη εξιλαστήριων θυμάτων. Έτσι, η προηγούμενη Κυβέρνηση επαίρονταν για την κάθαρση που επήλθε στο χώρο του ποδοσφαίρου, ενώ με την προφυλάκιση και του ηγούμενου Εφραίμ θα μπορεί να επαίρεται και για επιτυχία στο σκάνδαλο των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου. Και αναφέρω τον όρο "εξιλαστήρια θύματα" γιατί αφενός μιλάμε για προφυλακίσεις και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δεχτούμε το τεκμήριο της αθωότητας, και αφετέρου γιατί θεωρώ απίθανο σε τέτοιες υποθέσεις να μην εμπλέκονται δεκάδες ή και εκατοντάδες ακόμα άτομα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις σποραδικές συλλήψεις των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου, με τις οποίες δημιουργείται ένα ωραιότατο άλλοθι για τις αποτυχημένες εκείνες πολιτικές που εξέθρεψαν όλα αυτά τα χρόνια τη φοροδιαφυγή. Πάντως, ειδικά στην περίπτωση του Εφραίμ η (άδικη;) προφυλάκισή του θα έπρεπε να σκορπίσει ρίγη ενθουσιασμού στους πιστούς του, αφού κάθε μάρτυρας καταξιώνεται με τους άδικους διωγμούς και τις φυλακίσεις. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι σε ανύποπτο χρόνο ο Εφραίμ είχε πει ότι για τις ανταλλαγές ευθύνονταν αποκλειστικά το Δημόσιο! Τελικά, απ' ό,τι φαίνεται, η ανάληψη ευθυνών σε αυτόν τον τόπο αποτελεί ιδιότητα μόνο των... τρομοκρατικών οργανώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.