Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ουκ επ' άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος


Χαζεύοντας από το παράθυρο την ποτιστική βροχούλα των τελευταίων ημερών, και αναμοχλεύοντας στον νου μου τη διαπίστωση ενός φίλου γιατρού και αγρότη (ότι φέτος που έκανε χειμώνα από τα παλιά, δέντρα και φυτά ξεκουράστηκαν για τα καλά), σκέφτομαι πόσους τόνους πετρέλαιο (και πόσα χιλιάρικα αντίστοιχα) χρειάζεται μια οικογένεια στη Φλώρινα, που ζει τον βαρύτερο χειμώνα ίσως όλων των εποχών (παρ' όλο που οι εισπράξεις από ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαιοειδών ήταν μειωμένες κατά 11% φέτος τον Γενάρη σε σχέση με τον σαφώς ηπιότερο περσινό Γενάρη, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του Υπ.Οικ.). Σκέφτομαι επίσης αν παράγουν καθόλου ρεύμα τα κάθε είδους φωτοβολταϊκά (στις ταράτσες, στα χωράφια, στις βουνοκορφές) τέτοιες μέρες βροχερές. Γιατί ο ηλιακός θερμοσίφωνας στο σπίτι βγάζει πιο κρύο νερό από του δικτύου. 
Ένας χειμώνας σαν τον φετινό και η διάθεση εισοδήματος πολύ μεγαλύτερου από το 10%, που είναι το όριο για την "ένδεια καυσίμων", ίσως είναι και ένας από τους λόγους που το "κίνημα" απευθείας από τον παραγωγό βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στα κατάλληλα πάντα (μη ευπαθή) αγροτικά είδη (πατάτες, λάδι, αλεύρι, ρύζι, όσπρια κ.λπ).  Βέβαια, η Εκκλησία μάς διδάσκει ότι ο άνθρωπος για να ζήσει δεν χρειάζεται μόνο την τροφή. Μήπως χρειάζεται τάχα μου την αλληλεγγύη, την ελπίδα, την κατανόηση, την αγάπη; Ε-χμ!, καλά είναι και αυτά, αλλά ακόμα καλύτερα είναι τα φωτοβολταϊκά. Περί της προτεινόμενης επένδυσης Φ/Β πάρκου στα καμένα της Πεντέλης ο λόγος. Και όση έκπληξη και απορία προκαλεί η επιθυμία της Εκκλησίας της Ελλάδος να προχωρήσει σε τέτοιου είδους επένδυση σε έναν υπό ανάρρωση (σαν την πατρίδα μας) πνεύμονα πρασίνου μιας τσιμεντούπολης 4 εκατ. κατοίκων (γιατί αυτό είναι η Πεντέλη, ο Υμηττός και η Πάρνηθα), άλλη τόση έκπληξη προκαλεί η σημερινή απάντηση του ΥΠΕΚΑ ότι συναινεί στην υλοποίηση της επένδυσης, εφ' όσον λυθεί το ιδιοκτησιακό
Λες και το πρόβλημα είναι να ξεκαθαρίσει εάν η Πεντέλη (για να ακριβολογούμε, τμήμα της) ανήκει στην Εκκλησία ή στο Δημόσιο. Και όχι αν είναι επιτρεπτή και επιθυμητή ηθικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, νομικά, συνταγματικά και οικονομικά επίσης, μια τέτοιου είδους επένδυση. Για να πιάσω το νομικό στοιχείο, ακόμα είναι σε ισχύ το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, στο άρθρο 17 του οποίου αναφέρεται  ότι η εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων δεν θα πρέπει να γίνεται (μεταξύ άλλων) στα ΔΑΣΗ. Η εγκατάσταση Φ/Β είναι επιτρεπτή σε ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ, αφού προβλέπεται μέχρι στιγμής από τη δασική νομοθεσία και νομολογία (περί επιτρεπτών επεμβάσεων σε δάση και δασικές εκτάσεις), έπειτα από άδεια επέμβασης που εκδίδεται από την αρμόδια Δ/νση Δασών. 
Αλλά, ακόμα και αν βρίσκονταν υποβαθμισμένες γυμνές ή δασικές εκτάσεις στην Πεντέλη (όχι αναδασωτέες), δεν θα ήταν επιτρεπτή μια τέτοια επέμβαση, ακόμα και με την πρόφαση του "θετικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου", αφού η Πεντέλη, λόγω της θέσης της στο λεκανοπέδιο Αττικής, θα πρέπει να έχει ένα και μοναδικό σκοπό και προορισμό: "να συμβάλει εις τη διατήρησιν της φυσικής και βιολογικής ισορροπίας ή να εξυπηρετήσει την διαβίωση του ανθρώπου εντός του φυσικού περιβάλλοντος".  Εάν η Εκκλησία επιθυμεί να γίνει παραγωγός ή και εξαγωγέας ηλιακής ενέργειας (όσο αυτή είναι ακόμα ελκυστική, λόγω της ευνοϊκής τιμής αγοράς από τη ΔΕΗ), μπορεί να αξιοποιήσει άλλες καταλληλότερες εκτάσεις. Για τα ιερά Φ/Β της Πεντέλης, λοιπόν, ανεπιφύλακτα λέμε: Μη γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.