Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ο Υπουργός των Οικονομικών... φαντάρος!


Τη σημερινή ηλιόλουστη και ζεστή μέρα συνοδεύουν ορισμένα καλά οικονομικά νέα: Γράφαμε τις προάλλες ότι περιμένουμε να δούμε τις δημοσιονομικές προσαρμογές του Υπ.Οικ. για το έλλειμμα του 2011 (που σε ταμειακή βάση έφτασε το 11,6%), και πράγματι, με την εγκαινίαση νέου τρόπου παρουσίασης των στοιχείων για τη Γεν.Κυβέρνηση από το Υπ.Οικ. για τον Ιανουάριο 2012, προκύπτει ότι:
  • το έλλειμμα του 2011 έκλεισε στο 9,2% του ΑΕΠ (19,9 δισ.), που σημαίνει μείωση 6,5 μονάδων σε δύο χρόνια (με αντίστοιχη μείωση του ΑΕΠ σωρευτικά 7% και διπλασιασμό της ανεργίας)
  • τον Ιανουάριο είχαμε πλεόνασμα 2 δισ. στη Γεν.Κυβέρνηση, αφού όλοι οι επιμέρους φορείς (Κράτος, Δήμοι, Νοσοκομεία κ.λπ), ήταν πλεονεσματικοί

Αυτά, μαζί με την έγκριση των 39,4 δισ., την επικείμενη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών 5,87 δισ., την αναβάθμιση από την Fitch και την πτώση των σπρεντ - και της άνοιξης συμπεριλαμβανομένης- ίσως κατ' αρχάς αρκούν για να αρχίσει να πνέει ένα αεράκι, μια αύρα βρε αδελφέ, αισιοδοξίας στη χώρα μας. Αναγκαία, γιατί οι πάντες όλοι έχουν φτάσει στα όριά τους. Όχι, βέβαια, όλοι, γιατί πολύ περισσότεροι απ' όσοι νομίζουμε, έχουν στην άκρη τις καβάντζες τους και τρώνε από τα έτοιμα ή και τα κλεμμένα. Για παράδειγμα, 40.000 μαϊμού συντάξεις πιστοποιήθηκε χθες ότι δίνονταν σε μη δικαιούχους - ποσά τα οποία τελικά χρηματοδοτήθηκαν από τις περικοπές των γνήσιων συνταξιούχων! Μαζί με τα επίσης χιλιάδες μαϊμού επιδόματα, δεν είναι ν' απορεί κανείς γιατί μας λέν και... μπανανία!

Τώρα, αν με την άρτι αφιχθείσα άνοιξη, κάποιοι από εμάς έχουμε την εντύπωση ότι, "κάτι είχαμε να κάνουμε αυτές τις μέρες", ίσως αυτό να ήταν οι φορολογικές δηλώσεις (οι μη μισθωτοί). Κάποτε οι προθεσμίες "έτρεχαν" από αρχές Μαρτίου, για να πάρουν διαδοχικές παρατάσεις, αλλά αν κάποιος περίμενε επιστροφή φόρου, την έκανε γρήγορα ηλεκτρονικά, για να εισπράξει και γρήγορα. 

Όμως, φέτος η καλή μας κυβέρνηση, πήγε την προθεσμία μια και καλή στις 15/6 (πώς να τους προσάψεις τώρα καθυστερήσεις), αφήνοντας τη χαρά του "ανοίγματος" της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων στους επόμενους, γιατί με τη μείωση του αφορολόγητου, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, και τα καινούρια τεκμήρια (αλίμονο στις πολύτεκνες οικογένειες - ελπίζω όχι της φωτογραφίας), οι περισσότεροι θα δούνε τον Υπουργό (Οικονομικών) φαντάρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.