Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Και όμως! Η Ελλάδα (ξανά)έσωσε την Ευρώπη!


Κάνοντας δεύτερες σκέψεις με (μέρος από τα) 110 δισ. ευρώ στο τσεπάκι (οσονούπω) και τις επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού στον ορίζοντα, διαπιστώνει κανείς ότι τελικά η Ελλάδα μόνο το όνειδος της Ευρώπης (και του κόσμου) δεν είναι:
Αν υπήρχαν CDS την εποχή του Περικλή, του Κολοκοτρώνη και του Μεταξά, η χώρα μας θα ήταν και πάλι υποψήφια πρώτη να αποτύχει, απέναντι στους Πέρσες, τους Τούρκους και τους Γερμανούς... Και στις τρεις περιπτώσεις, ο ωφελημένος ήταν η Ευρώπη - την τελευταία φορά, μάλιστα, προκαλώντας την καθυστέρηση των δυνάμεων του Άξονα και δίνοντας πολύτιμο χρόνο ή προκαλώντας την αφύπνιση άλλων συμμαχικών δυνάμεων.
Τη σημερινή εποχή, όμως, οι πόλεμοι είναι οικονομικοί. Πλέον γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτή η άποψη ότι ο στόχος της επίθεσης των κερδοσκοπικών κεφαλαίων ήταν το ίδιο το ευρώ, μέσω της Ελλάδας. Ακόμα και αν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι οι κρίσιμες εκλογές της Μέρκελ συνέπεσαν, σχεδόν, χρονικά με τις παράλογες υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και την ξέφρενη πορεία των σπρεντ, παρόλο που ήδη είχαμε λάβει τα προηγούμενα πακέτα μέτρων, το γεγονός είναι ότι με τη στοχοποίηση της χώρας μας έγινε το ίδιο λάθος που έκαναν οι Ιταλοί το 1940: ο θεωρούμενος ως ...περίπατος των ιταλικών δυνάμεων κατέληξε σε άτακτη υποχώρησή τους, αφού η Ελλάδα αντιστάθηκε σθεναρά απέναντι σε κάθε πρόβλεψη. Έτσι και σήμερα, η Ελλάδα αντιστάθηκε - ούτε χρεωκόπησε (αποτρέποντας έτσι φαινόμενα χειρότερα της Leeman Brothers στην παγκόσμια οικονομία), ούτε προσέφυγε μόνο στο ΔΝΤ, αλλά ξύπνησε την Ευρώπη από το λήθαργό της, προκαλώντας τις απαραίτητες εκείνες διεργασίες για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων, και τελικά, για τη θωράκιση όλων των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ήδη προβλέπεται ότι αυτό θα γίνει απόψε το βράδυ, και οφείλεται, κατά πολύ, στην Ελλάδα, η οποία έδωσε την πρώτη μεγάλη μάχη.
Πληρώνει, βέβαια, το τίμημα των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού. Χωρίς αυτές, οι ευρωπαίοι εταίροι μας ήταν δύσκολο έως απίθανο να πεισθούν έγκαιρα. Κανένα έπος, όμως, δεν γράφεται χωρίς θυσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.